Мање прања, више ношења: Одећа коју готово никада не морате да перете

Вероватно се још увек сећате оног једног џемпера или пара фармерки који сте погрешно опрали, па онда више никада нисте могли обући. Да бисмо ово спречили, важно је да знамо како да перемо одређену одећу, као и да ли је уопште потребно да се ставља у веш машину након сваког ношења. Ево који материјали не захтевају често прање.

Неке тканине су знатно издржљивије од других, тако да није неопходно прати их у машини након само једног ношења. Штавише, ако одећу од следећих материјала превише перете, она се може променити, издеформисати и упропастити. Тканине које "не воле" превише воде и детерџента су:

Тексас

Вероватно сте некада чули да не би требало да перете фармерке, али да ли знате зашто? Тексас је првобитно служио за прављење одеће за физичке раднике, тако да је намењен да "преживи" више од једног ношења без прања.

Прекомерно прање фармерки може довести до тога да избледи и да се скупи материјал, што спречава једно од главних својства ове тканине - да се обликује према вашем телу. Боље је да крпом очистите само мрље које се појаве, па своје фармерке или тексас јакну оставите да се осуши. Велики љубитељи тексаса ће можда чак годинама избегавати прање, али ако желите да их одржавате чистим, можете их опрати након отприлике десет ношења.

Не заборавите да их изврнете наопачке, да бисте смањили потенцијално оштећење од трења и обавезно их перите на ниској температури. Стручњаци чак препоручују овај необичан, али наводно ефикасан начин прања фармерки, који ће умањити вероватноћу да се оштете - да у њима идете под туш!

Вуна

Вуна је један од најлакших материјала за одржавање, који заузврат чини много тога за нас - греје нас, штити, а може чак и да нас хлади. Вуна има одређена антимикробна својства, што значи да су њена влакна обложена воштаним ланолином (који овчје крзно чини водоотпорним), што одводи влагу из тела и спречава раст бактерија које изазивају непријатан мирис. Другим речима, вуна се може носити изнова и изнова без прања.

Довољно је да само мало напарите или пролуфтирате своје вунене одевне комаде када им је потребно освежење. Ако вам на тканину доспе флека, потрудите се да је што пре уклоните, јер је флеке које се осуше теже скинути.

Када одлучите да је време за прање, користите искључиво ниске температуре и благ детерџент за вуну и свилу.

Лан

Један од најстаријих материјала на свету (10.000 година) је изгледа још увек један од омиљених. Ланена тканина је популарна лети, јер је природно прозрачна, уклања влагу са тела, брзо се суши и има антимикробни силицијум, који помаже у спречавању непријатног мириса.

Иако не мора често да се пере, некима лан не одговара због гужвања. Ако вам ово смета, определите се за пеглање или пару, пре него што ове комаде одлучите да ставите у веш машину. Снажна центрифуга машине ће створити још више набора или оштетити нити. Не користите избељивач и омекшивач, јер ови производи могу оставити слој због кога ће лан деловати круто.

Лиоцел - налази се у спортској одећи

Лиоцел је алтернатива вискози и прави се од дрвене пулпе. Важи за тканину која се "ефикасно носи са влагом", захваљујући ситним каналима између његових целулозних влакана који апсорбују зној и одржавају тело сувим. Зато се често налази у саставу спортске одеће, преноси "Гардијан".

Док је препоручљиво да одећу од овог материјала перете после интензивних тренинга, ако је носите свакодневно и не знојите се много, онда нема потребе да је свакодневно перете у машини. Мрље чистите крпом, (избегавајте превише трљања, јер то може оштетити тканину), а када дође време за прање, користите нежан циклус на 30 степени или још нижој температури.