Магазин

Како најбоље да оперете фармерке: Обуците их и идите под туш

Није нам увек лако да прецизно одредимо колико често би требало да перемо фармерке, а ово питање је постало и чест предмет дебате. Неки их перу после сваког прања, неки после неколико, а неки их чак никада не стављају у машину, већ само одлуче да уклоне видљиве флеке. Како можемо да будемо сигурни да су наше фармерке чисте и успотавити добру рутину прања? Директор чувене фирме "Левис" је поделио неконвенционалан, али интересантан савет.
Како најбоље да оперете фармерке: Обуците их и идите под туш© Unsplash/ Jason Leung

Време прања одређених комада одеће зависи од више фактора (колико пута смо га носили, колико се испрљао), али већина људи пере сву одећу након неколико ношења. Међутим, фармерке су посебан случај и чак иако постоје одређена опште позната правила о њиховом прању, многи нису сигурни колико пута, као ни на који начин је идеално да се перу.

На ово питање одговорио директор познатог бренда "Левис", који је најпознатији по њиховим производима од џинса, Чарлс Берг.

"Људи који заиста воле тексас материјале вам никада неће рећи да фармерке стављате у машину за прање веша, тако да и ја пратим тај принцип."

Многи верују да учестало прање тексас/деним материјала може донети до нежељених промена у облику и изгледу одевног комада, док им одлагање прања заправо побољшава изглед. Тада је одећа изложена елементима, као што су вода, ваздух, топлота, хладноћа па је потенцијално оштећење влакана у машини лакше избећи. Ипак, Берг не сматра да би флеке требало да се игноришу.

"На пример, ако испрљам фармерке и флека је видљива, онда ћу је сигурно уклонити, али ћу очистити само тај део. Ако сам се много кретао тај дан, знојио, био у природи, онда ћу их опрати док сам под тушем."

Другим речима, Берг препоручује да је најбоље обући фармерке, отићи под туш и опрати их као што бисмо се иначе туширали, преноси портал "Си-Ен-Би-Си Мејк ит (CNBC Make It)".

Иако овај савет звучи необично, може се рећи да је добар за оне којима је стало до животне средине, јер прање фармерки у машини након скоро сваког ношења може да троши велику количину воде и енергије. Поред тога, сам процес производње овог материјала захтева коришћење великих количина воде, тако да Берг сматра да рутина чишћења не би требало да буде додатно штетна по природну средину.

Дакле, ако прање фармерки под тушем звучи као исувише екстремна метода, онда је најбоље да их ручно перемо када мислимо да је време, а машина може да се користи само када је заиста неопходно.

image