Кисели краставци и сладолед: Чежња за појединим намирницама у трудноћи има и своје научно објашњење
Жудња за необичним намирницама обично се јавља у првом триместру трудноће, када се жена адаптира на друго стање. Тада у њеном телу "дивљају" хормони и истовремено долази до промене у крвној слици. Променама које доводе до жеље за појединим врстама намирница и непрехрамбених супстанци. Одупрети се овом нагону често је веома изазовно, готово немогуће, али стручњаци упозоравају да је од велике важности и за здравље будуће маме и за здравље детета, чији се одганизам тек развија.
Откуд жудња за киселим краставчићима и сланом храном
Најчешће труднице жуде за сланом храном, а ова жеља, иако звучи помало нелогично, често је сигнал да њиховом телу недостаје вода. "У трудноћи се потреба организма за водом повећава за око 150 процената. Међутим, већина трудница не уноси више течности", наводи Мелани МекГрејс, пренатални нутрициониста. Конзумацијом слане хране у организам доспева со, која потребну воду задржава, али то није најбоље решење. "Идеално би било супротно - повећати унос воде", објаснила је она.
Жудња за дезертима се објашњава недостатком овог минерала
Многе труднице жуде и за хладним дезертима, попут сладоледа, милкшејкова, колача и слично. Ове намирнице су богате угљеним хидратима, а жеља за њима јавља се најчешће када долази до флуктуација нивоа шећера у крви. "Истовремено, жудња за дезертима који у својој основи имају млеко и млечне производе може указивати на недостатак калцијума у организму", наводи Лора Атиа, пренатални нутрициониста. Међутим, а уколико потреба за калцијумом заиста постоји, увек је боље определити се за здравији извор овог минерала.
Мањак гвожђа буди жељу за најразличитијим намирницама (и не само намирницама)
Још једна намирница која се трудницама често једе јесте црвено месо. Жудња за њиме је, у већини случајева, недостатак гвожђа - минерала који је неопходан за производњу црвених крвних зрнаца и кључан за транспорт молекула кисеоника кроз организам. Осим тога, низак ниво овог минерала може изазвати и жудњу за непрехрамбеним супстанцама (које могу, али не морају бити извор гвожђа), попут угља, креде, леда и слично. Овај феномен познат је и као Пика синдром.
Жудња за намирницама у трудноћи је јача од уобичајеног осећаја глади
Труднице свој нагон за одређеним намирницама често оправдавају тиме да сада "једу за двоје". Међутим, овакав став је, по мишљењу стручњака, веома погрешан, па и штетан по здравље како мајке, тако и детета, преноси Гардијан. Прекомерна тежина, гестацијски дијабетес, проблеми са метаболизмом бебе само су део последица. "Женско тело је у могућности да изнесе трудноћу, стога није неопходно јести за двоје", објаснила је Алисон Куминс, истраживач на Универзитету у Њукаслу.