Магазин

Додиривање трудничког стомака: Да ли је по бонтону и како би будуће маме требало да се поставе

Већини људи је труднички стомак веома симпатичан, а одупрети се жељи "помазити" га - представља прави изазов. Међутим, да ли је овај гест по бонтону и шта о "мажењу" стомака мисле саме труднице?
Додиривање трудничког стомака: Да ли је по бонтону и како би будуће маме требало да се поставе© Canva / pixelshot

Постављање личних граница је једна од најважнијих ствари у животу, а у периоду трудноће те невидљиве границе су нарочито важне. Пре свега због благостања труднице, а самим тим и здравља бебе. 

Једна од најучесталијих појава, нарочито у нашем друштву јесте "мажење" трудничког стомака, који тако округао и симпатичан просто мами додире. Када и коме је то дозвољено, као и на који начин се трудница може "одбранити" од нежељених додира објаснила је Јамила Мусајева, експерт за бонтон.

Додиривање трудничког стомака је задирање у приватност

За већину будућих мајки труднички стомак свакако није нешто што би оне желеле сакрити. Међутим, то што је он тако "на извол'те" не значи да свако треба да га додирује. Поготово не непознати људи, и не без одобрења труднице. Ма колико се то нама чинило симпатичним, овакав гест је по бонтону апсолутно неприхватљив.

"Додиривање трудничког стомака је задирање у интимни простор жене", појашњава Мусајева у интервјуу за Фокс Њуз Диџитал. "Овакав гест је допуштен само партнеру, браћи, сестрама, родитељима или особама које сама жена сматра блиским. Ни познаници или колеге не би требало то да раде без сагласности.

Осим тога, веома је важно имати у виду и културолошки и верски аспект оваквог чина. У појединим друштвима додиривање жене која са којом нисте у крвном сродству или породичним односима може бити увредљиво, па чак и кажњиво. Стога, се увек треба уверити да се не крше ничије етичке и моралне норме, али и личне преференце.

Како се изборити са нежељеним додиривањем стомака 

Трудницама које не желе да се њихов стомак додирује, Мусајева препоручује коришћење вербалне и невербалне комуникације која јасно и недвосмислено показује да физички контакт није пожељан. "Сасвим је у реду рећи да не волите да вам неко додирује стомак. Али, немојте бити непријатни, већ то кажите културно и са осмехом", саветује она.

Када је невербална комуникација у питању, говор тела игра пресудну улогу. Уколико не волите "мажење" стомака, увек га можете прекрити рукама тако да онај ко пожели да га без сагласности додирне, додирне руке уместо стомака. Такође, можете и пристојно зауставити нежељене додире тако што ћете благо одмаћи руке.

image