Коензим Q10: Побољшава ефекте вежбања, доноси више енергије и многе друге здравствене предности

Коензим Q10 најчешће се препоручује пацијентима са срчаним проблемима, али је његово дејство на здравље много веће, ако је веровати стручњацима. Које здравствене предности доноси овај суплемент?

Правилном суплементацијом, која се одређује у договору са лекаром, организму се може много помоћи. Захваљујући довољној количини свих потребних микро и макро нутријената потпомаже се правилан рад свих виталних органа, побољшава здравље крвних судова и подстиче рад неуролошког система, док се, паралелно, организму даје снага да се бори са слободним радикалима и другим штетним једињењима која "вребају" из окружења. Коензим Q10 показао се као врло ефикаса суплемент, а ово су његова дејства.

Побољшање ефеката вежбања

Особе које редовно, кроз суплементацију, конзумирају коензим Q10 могу приметити побољшање у мускулатури, зајваљујући дејству које он има на митохондријске функције. "Коензим Q10 може позитивно утицати на снагу, елиминисати замор и помоћи да се организам брже опорави након тренинга", објаснио је Крис Мор, фитнес саветник. "Он је посебно значајан спортистима и онима који желе да побољшају свој перформанс на тренинзима", додао је стручњак.

Здравије десни

Болести десни повезане су са различитим хроничним обољењима, укључујући и дијабетес типа 2, кардио-васкуларне болести и друге инфламанторне процесе у организму. Додатно, болести десни могу изазвати и прекомерно лучење пљувачке, бол, непријатан задах и крварење. Клиничке студије показале су да су болестима десни склоније особе са ниским нивоом коензима Q10. Његовим надомешћивањем може се подстаћи зацељење и обнављање ткива, сугеришу поједине студије.

Јачи неуролошки систем

"Коензим Q10 се показао као изузетно ефикасан када је реч о неуролошком здрављу. Он може имати позитиван учинак на нервне ћелије, као и у одржавању здравља пацијената са Паркинсоновом и Алцхајмеровом болешћу", наводи Мор. Овај суплемент, по мишљењу научника, има позитиван учинак и на пацијенте са мигренама: "Поједине студије сугеришу да он може да прореди учесталост мигрена и да их ублажи, али су потребна додатна истраживања на ову тему", наводе експерти из области неурологије.

Више енергије

"Ако се осећате истрошено, коензим Q10 вам може помоћи да станете на ноге, нарочито уколико се борите са ситуацијама које вас хронично исзрпљују", наводи доктор Раџ Дасгупта. Овај суплемет доприноси побољшању енергије захваљујући утицају на митохондрије, које су попут фабрика за производњу енергије у нашим ћелијама. "Поред тога, он ублажава упалне процесе, што додатно доприноси борби са хроничном исцрпљеношћу и појединим неуролошким проблемима", додао је стручњак.

Боља ћелијска заштита

Оксидативни стрес, који је један од главних узрочника дисбаланса у заштитном систему, проузрокује оштећење ћелија организма, а као последица могу се јавити бројна обољења: рак, деменција, срчане болести и слично. "Коензим Q10 је снажан антиоксиданс који жтити ћелије од оштећења проузрокованог оксидативним стресом. Он помаже у успоравању процеса старења и побољшава рад јетре, бубрега и других виталних органа", наводи Мор у интервјуу за портал Бест Лајф Онлајн.