Магазин

Суплементи - шта треба да знамо пре него што почнемо да их користимо

Шта ако бисмо могли да узмемо таблету и одједном имамо више енергије, бољу кожу и здравије срце? Овакве и сличне рекламе нас мами да купимо витамине, минерале, пробиотике, колаген. Али, пре него што их уврстимо у свакодневну употребу, треба да имамо на уму да суплементе не би требало користити без одобрење лекара, јер могу бити итекако шкодљиви.
Суплементи - шта треба да знамо пре него што почнемо да их користимо© Yaroslav Shuraev/pexels

Пре него што уврстимо суплементе у свакодневну употребу, пожељно је да будемо упућени у неколико ствари. За почетак, препоручује се да се консултујемо са лекаром, како би нам потврдио да ли нам је неки витамин или минерал заиста неопходан или да ли смемо да их користимо у комбинацији са неким лековима. Друго, на нама је да проверимо етикете производа и уверимо се да су одобрени од Министарства здравља.

Суплементе не би требало свако да узима - чак ни мултивитамине

Коришћење мултивитамина се своде на индивидуалне потребе. Они могу "ометати" одређене лекове као што су на пример, антибиотици или они који се користе за разређивање крви. Зато би их требало користити уз надзор и препоруку лекара.

Стручњаци упозоравају да треба бити посебно опрезан са витаминима А и Е јер су растворљиви у мастима. То значи да тело складишти ове хранљиве материје у јетри и масном ткиву за будућу употребу, уместо да их брзо разлаже и метаболише. Другим речима, велике дозе могу заиста наштетити, пише Нашонал Џиографик. 

Такође, суплементи су формулисани посебно за одређене старосне групе или медицинска стања и могу бити неефикасни у најбољем случају или штетни у најгорем случају ако нисмо у тој групи. Научници су такође идентификовали неке састојке као потенцијално небезбедне за одређене особе. На пример, људи имају веома индивидуалне одговоре на кофеин и ту треба бити посебно обазрив, наглашавају на сајту Ен-Ес-Еф. 

Претеривање изазива мучнине, бол у мишићима

Велика конзумација ових хранљивих материја подразумева да ће они заправо  почети негативно да утичу на наш организам. Прекорачење дневне границе уноса изазива бол у зглобовима, оштећење јетре, мучнине, слабост мишића, конфузију, повраћање и дехидрацију. 

Храна је најбољи начин да добијемo хранљиве материје

Суплементи су прикладно тако названи јер допуњују исхрану и не замењују здраву храну и начин живота. Многи хранљиви састојци попут колагена и витамина Ц већ су у изобиљу у намирницама које чине типичну исхрану. Конзумирање непрерађене хране, поврћа и воћа који су богати влакнима, често је најефикаснији начин да добијемо витамине, минерале и пробиотике, истичу нутриционисти. 

image
VV inauguration
banner