Магазин

Инстаграм укида "скриншот" за једнократне поруке у циљу заустављања сексуалног изнуђивања

Представници компаније “Мета” имају намеру да спрече кориснике да "скриншотују" или да сниме слике и видео записе на Инстаграму који су намењени за једнократно гледање. Ова одлука је у склопу "сталних напора" да се спречи сексуална изнуда на поменутој платформи.
Инстаграм укида "скриншот" за једнократне поруке у циљу заустављања сексуалног изнуђивања© Solen Feyissa/unsplash

“Мета” је објавила функције доступне на Инстаграму које имају за циљ да заштите тинејџере од преваре да шаљу интимне слике преварантима. Претходно тестирани алати који замагљују слике у порукама и сакривају пратиоце и листе корисника са потенцијалних налога за сексуално изнуђивање, такође ће бити трајни.

Нови алати подразумевају спречавање могућности снимања слика и видео записа помоћу опција view once или allow replay, које корисници могу да изаберу када шаљу слику или видео у директним порукама. Ово ће важити и за веб верзију Инстаграма.

Ова најава долази у тренутку када британска служба за надзор комуникација Ofcom упозорава да ће се компаније друштвених мрежа суочити са казнама ако не заштите децу.

Национално друштво за спречавање окрутности према деци у Великој Британији (NSPCC) изразило позитивно мишљење о неким предузетим корацима, али указују да је то само почетак. Међутим, Ричард Колард, помоћник шефа политике безбедности деце на мрежама, рекао је да "остају питања зашто “Мета” не уводи сличну заштиту на све своје платформе, укључујући и Воцап, где се сексуална изнуда такође дешава у великим размерама".

Агенције за спровођење закона широм света пријавиле су пораст броја превара са сексуалним изнудом које се дешавају на платформама, а често су усмерене на тинејџере. Британска фондација за праћење интернета саопштила је у марту да се 91 одсто пријава везаних за сексуално злостављање, које је примила 2023. године, односи на дечаке.

"Направили смо 'уграђену заштиту' тако да родитељи не морају ништа да раде како би заштитили своје тинејџере. Ипак, ово је врста злочина где год да поставимо заштиту, преваранти ће покушати да их заобиђу", рекла је Антигона Дејвис, шеф за глобалну безбедност компаније “Мета”.

Шта је сексторзија

Сексуална изнуда, у којој преваранти наведу људе да им пошаљу сексуално експлицитан материјал пре него што их уцене, постала је доминантан облик злоупотребе интимних слика. Срамоту, стрес и изолацију осећају жртве злочина сексуалне изнуде. Често су узнемираване и говори им се да ће њихове слике бити јавно објављене ако не плате уцењиваче, што је навело неке особе да себи одузму живот, пише Би-Би-Си.

Рос Дауви, мајка шеснаестогодишњег Мареја, који је себи одузео живот 2023. након што је био на мети банде изнуђивача на Инстаграму, раније је говорила да Мета не чини "приближно довољно да заштити децу када користе мреже".

"Уграђене заштите"

“Мета” је саопштила да су њене нове безбедносне функције и кампања урађене тако да се ослањају на алате који су већ доступни тинејџерима и родитељима на платформи. Такође ће сакрити следбенике и листе пратилаца од потенцијалних налога за изнуђивање.

Експерт за сексторзију Пол Рафијл каже да изнуђивачи покушавају да пронађу налоге тинејџера на листама пратилаца након што претражују средње школе и омладинске спортске тимове на платформама.

“Мета” тренутно премешта млађе од 18 година у налоге предвиђене за тинејџере на Инстаграму са строжим подешавањима уз родитељски надзор. Али неки родитељи и стручњаци кажу да безбедносне контроле за тинејџерске налоге заправо пребацују одговорност. 

Дејм Мелани Дејвис, извршна директорка регулаторног тела Офцома, нагласила је да је "одговорност фирми, а не родитеља или деце да се постарају да људи буду безбедни на мрежи". 

image