Магазин

"Бабл ти": Шта је заправо напитак са куглицама који је освојио цео свет

Вероватно сте приметили пораст броја локала који продају "бабл ти (bubble tea)", можда ваша деца причају о њему или сте чак некада сами одлучили да га пробате. Иако "бабл ти" постаје све популарнији и поред тога што је настао на другом крају света, многи нису сигурни од чега се тачно прави ова посластица, као и одакле је заправо дошла.
"Бабл ти": Шта је заправо напитак са куглицама који је освојио цео свет© Canva/Sonda Stefan

Вредност индустрије овог напитка за ову годину се процењује да износи између 2 и 3 милијарди долара на глобалном нивоу, према најновијим истраживањима. Пије се у свим деловима света, а толико је популарно да је и код нас постало једна од омиљених посластица, углавном међу младима.

"Бабл ти" је напитак од чаја, чији су главни састојци куглице од тапиоке, који се добијају из биљке маниоке. Имају текстуру желеа и неизоставан су део сваког "бабл тија". Међутим, ово пиће није добило име по њима, већ по мехурићима и пени која се добија након мућкања чаја, како би се ослободили укуси. 

Укус куглица је прилично благ и неутралан а ове тамне лоптице се жваћу између гутљаја, тако да је њихова текстура, а не арома, заправо највећа забава за чула. Ове куглице се називају и "бобе", одакле је напитак носи и име "боба чај".

Чај, слатка ужина или здраво пиће

"Бабл ти" се продаје широм света, са различитим понудама и комбинацијама укуса, али многи не знају основне састојке. Да ли је то чај са додатком шећера? Да ли је то само млеко са сирупом и тамним куглицама? Пошто је чај, да ли то значи да је здраво пиће?

Ране верзије направљене су од леденог црног чаја, у комбинацији са млеком. Сада су доступни бројни други укуси, па се у основи могу користити чај од јасмина, зелени, бели... Поред њих, индустрија се толико развила да сада постоје и бројне слатке, воћне базе, које се уопште не морају служити са млеком. Количина шећера у напитку може да се бира по жељи, што значи да "бабл ти" не мора бити превише сладак и калоричан, а у класичном рецепту се најчешће користи браон шећер.

Тапиока куглице данас такође имају бројне замене, у зависности од државе, па се у "бабл ти" могу додати комадићи алоја вере или желатинасти комади воћа.

Порекло "напитка с куглицама"

"Бабл ти" долази из Тајвана, где се појавио осамдесетих година. У оригиналном облику је то био црни чај са млеком и шећером, који би се добро промућкао са ледом, попут коктела. Власништво над рецептом, у који су накнадно додате куглице тапиоке, никада није званично одређено, али је дефинитнво постао симбол кулутуре и националног идентитета Тајвана. 

Био је то револуционарни изум, јер не само да су хладна пића била неуобичајена, већ је идеја о конзумирању хране и пића из задовољства тек почела да расте у послератном Тајвану. У наредним годинама, ови укусни хладни напици су се могли свуда пронаћи.

Убрзо се проширио и на друге азијске земље, као што су Кина, Јапан, Јужна Кореја, Филипини, Тајланд и Вијетнам, где је рецепт био прилагођен локалним укусима и састојцима. Затим, дошао је и до западног света. 

Неки од већих произвођача "бабл тија" у Тајвану су за Си-Ен-Ен рекли да им је драго да је пиће попут овог заслужно за представљање њихове културе остатку света. Дакле, ако вам је Азија исувише далеко, увек је можете "окусити" у овом слатком чају и куглицама.

image