Пељмени са јесетром, јагњећа коленица: Учесници самита БРИКС-а уживали у традиционалним гурманлуцима

Традиционална татарска лепиња "Кистибиј", пељмени са јесетром и шербет од лимете само су део руских специјалитета који су се нашли на трпези самита БРИКС-а у Казању. Дипломате из 36 земаља који учествују на самиту имали су прилике да уживају и у винима једне од најмлађих руских винарија.

Специјални јеловник за учеснике самита БРИКС-а, који се од 22. до 24. октобра одржава у руском граду Казањ, припремали су најбољи кувари у граду. На њему су се нашли традиционални руски и локални гастрономски специјалитети, а сва јела су промишљена тако да узму обзир културу свих учесника догађаја. У којим то ђаконијама уживају иностране делегације чак 36 држава?

Избор предјела за свачији укус

Традиционална татарска лепиња припрема се по рецепту који се генерацијама преноси са колена на колено. "Кистибиј" се по правилу спрема од бесквасног теста, а лепиње су толико танке да више подсећају на палачинке. Свака лепиња пуни се кромпир пиреом и служи преклопљена на пола. 

Други специјалитет који се нашао на менију јесу пељмени, али су се за дипломате они служили са пуњењем од јесетре, уместо уобичајеног меса. Поред "ушица од теста", чланови делегација имали су прилику да пробају и вегетаријанске варењике (затворене корпице) са печуркама.

Одабиром главних јела се водило рачуна о гастрономским преференцама свих гостију

Избор главних јела на самиту БРИКС је разнолик, а на менију се нашло за свакога понешто. "Предвидели смо културолошке разлике свих гостију самита и оформили мени тако да буде понешто за свачији укус", навео је потпредседник асоцијације хотелијера Татарстана Радик Абдрахманов за РИА Новости.

Смуђ запечен са поврћем засигурно је одушевио све љубитеље рибе, док су се они који више воле месо определили за динстану јагњећу коленицу. Вегетаријанцима је на вечери сервирана лазања од поврћа.

А за дезерт...

Када је реч о дезертима, гости су могли да бирају између две варијанте. Једна је био колач од јабука са сладоледом од ваниле, а други, вегетаријански - чоколадна торта. Уз то, дипломатама је сервиран и шербет од лимете - освежавајући дезерт који се обично служи са листићима свеже нане на врху.

Гости су слушали "Каљинку" и "Магичну музику БРИКС-а" 

Током и након вечере учесници самита испијали су две врсте вина: Ризлинг (берба 2021. године) и купажу "Риваж" (берба 2002. године). Оба вина потичу из подрума винарије Криница из Геленџика у Краснодарском крају, која је једна од најмлађих винарија у Русији.

Учесници самита су, осим у доброј храни, уживали и у сјајној музици. На репертоару камерног оркетра Академије руске музике нашле су се нумере "Тече река Волга", песма посвећенa великох руској реци, једном од симбола Русије на којој лежи град Казањ, руска народна композиција "Каљинка", као и музичка импровизација инспирисана културама и мелодијама земаља чланица БРИКС-а ("Магичнa музикa БРИКС-а"). Концерт је испраћен и представом на песку ауторке Дарије Кузњецове.

Светски лидери су у Казању дочекани светски

Можда и највећу пажњу светских лидера који су пристигли на самит привукла је источњачка посластица од меда - чак-чак. Овај специјалитет се састоји из пуно ситних лоптица или кратких штапића направљених од меког теста, који су међусобно прилепљени медом и који се обликују у виду купе. 

Како преноси РИА Новости, за учеснике догађаја било је припремљено укупно 65 порција овог специјалитета, односно око 130 килограма! Верује се да чак-чак симболизује сунце својом јарком бојом и својим обликом, али представља и снажну, велику породицу.