Магазин

Шта је "трекер навика" и како функционише

Годинама je интернетом кружио мит да је довољно понављати неку активност 21 дан узастопно како би она прерасла у навику. Истраживања ипак показују нешто другачије резултате, а научници наводе да је за креирање аутоматизма по коме ћемо нешто радити неопходно од 18 до чак 254 дана, док нам је за добијање неке навике потребно просечно 66 дана
Шта је "трекер навика" и како функционише© unsplash/Content Pixie

Наместити кревет ујутру, унети довољну количину воде током дана и увече прошетати или отићи на тренинг - навике су које нам могу учинити живот квалитетнијим, али уклопити све те навике у хаотичан распоред у коме балансирамо између посла, обавеза око породице и кућне рутине, може бити изазовно. Kако не запоставити добре навике које желимо неговати у тих (просечних) 66 дана и како "натерати" себе да истрајемо. У томе нам може помоћи "трекер навика" . Трекер навика добила је назив по енглеској речи "track" која означава "испратити" и служи управо томе - да се циљеви (односно активности) које смо себи задали прате свакодневно. Може бити у форми најобичнијег календара, табелице са активностима (у колони) и данима недеље (у реду) или чак мобилне апликације - на нама је да изаберемо која нам форма више одговара.

Како функционише трекер навика

Трекер навика је практично начин да заварамо наш мозак. Обележавањем постигнутог циља, пролазимо кроз три фазе:

Импулс за акцију - пред нама је увек подсетник да одређену активност треба да извршимо.

Увид у процес - свака "✓" у табелици је мала победа која нас додатно стимулише да и сутра поновимо активност и "освојимо" задати циљ. Занимљиво истраживање спроведено на 1700 испитаника, показало је да су они који су водили овакав трекер навика приликом мршављења, свој циљ достигли брже и били задовољнији читавим процесом.

Моментална награда - када квачицом обележимо активност као завршену, наш мозак фиксира успех, чиме се подстиче лучење допамина. Сладак укус победе остаје меморисан, па тако и у будућности желимо поновити активност.

На пример, поставили смо себи циљ да свако јутро након буђења и јутарње рутине издвојимо пола сата за јогу. У свој трекер унећемо ту активност и свако јутро када завршимо са јогом, у трекеру ћемо ставити "✓" као знак да смо свој циљ за тај дан испунили. Сутрадан ћемо поновно прибележити успех, као и дан после, све док се једно јутро не пробудимо са сазнањем да нам је ова лепа јутарња навика прешла у рутину.

Како не запоставити вођење евиденције у трекеру

Може се десити да нам у неком моменту понестане мотивације, а жеља за вођењем оваквог "дневника активности", као и извршењем самих активности нестане. Уместо тренинга пожелимо да се излежавамо у кревету уз омиљену серију, а уместо припреме здравог оброка нам је лакше да наручимо храну. И то је у реду и сасвим природно, али - постоје трикови који ће нам помоћи да останемо "на правом колосеку":

Стимулишућа атмосфера: уколико је наш циљ да чешће тренирамо - поставићемо торбу за тренинг на видно место, а ако је реч о припреми здравих оброка - помоћи ћемо себи тако што ћемо унапред припремити састојке за њу. Како циљ може бити било шта - тако и начин на који ћемo себе стимулисати варира, а чак и најмања позитивна промена може нам помоћи да формирамо неку здраву навику.

Мање циљева за боље резултате: не постоји оптималан број циљева који себи можемо поставити, али оно о чему је важно да водимо рачуна јесте да не преоптеретимо себе у погледу количине. Неупоредиво је боље поставити 2 или 3 циља, па када они пређу у навику, додати два или три нова.

У реду је и ако пропустимо једном или двапут: неуронске везе, које су задужене за формирање навика неће се "обрушити" уколико се деси да једном или два пута пропустимо задату активност. Први следећи пут када активност поновимо, оне ће наставити да јачају, стварајући навику. Али, важно је да се не опустимо превише, будући да ћемо тако створити нову (овога пута лошу) навику - да ништа не радимо. Уместо тога, уложимо мало више напора да се вратимо "у колосек", тако ће се навика формирати брже, а ми бити задовољнији.

 „✓“ чим завршимо постављени циљ: награда у виду хормона среће и позитивних емоција у правом тренутку  ће нам поправити расположење и дати елан за дневне активности.

Пример како "тракер навика" може да изгледа:

image