Магазин

Тајна успеха је у дисциплини

"Унутрашњи осећај задовољства је ултимативна мера успеха" наводи Драгана Ђермановић, саветница за раст и развој лидера, менаџера, предузетника и компанија.
Тајна успеха је у дисциплини

Не постоји универзалан одговор на питања шта је успех и у чему лежи његова тајна, али оно што са сигурношћу свако од нас може рећи јесте да он не долази преко ноћи, као и да је он плод многих ризика и одрицања.

"Постоје различите дефиниције успеха, али за мене је успех осећај задовољства. Многи које познајем су успешни, јер су задовољни. Опет, има оних који су много стекли, али не и задовољство, па не сматрам да су успешни. Уколико сте задовољни, успешни сте шта год да радите, која год да вам је титула и колико год да сте стекли. Ви сте, и само ви мера сопственог успеха", каже наша саговорница Драгана Ђермановић, која плени својом енергијом где год да се појави, а своја знања и невероватно искуство до сада је несебично поделила са преко 1000 пословних људи, који су под њеном менторском палицом постали успешни предузетници.

У чему лежи тајна успеха?

Постоји и нека формула успеха, али није применљива у свакој ситуацији и за свакога. Међутим, компоненте успеха које су заједничке многим успешним људима су: дисциплина, проактиван утицај на околину и детиња радозналост. Када говоримо о дисциплини, то надасве значи да имамо јасно дефинисан циљ. Тада свакодневне активности, знања која стичемо и контакти које успостављамо складно воде ка њему. Знате где идете, који вас кораци ка тамо воде и посвећени сте свом циљу до крајњих граница. Без посвећености нема дисциплине, без дисциплине нема успеха.

Како (п)остати дисциплинован?

Постати и остати дисциплинован се постиже на неколико начина који обавезно подразумевају успостављање контролних механизама - самоконтроле или "извештавања" о активностима некој трећој особи попут партнера, пријатеља, ментора. Прво је лако уз вођење дневника активности, креирања листе задатака и планирања како би се циљ постигао. Уколико уочите да се не приближавате или не приближавате довољно брзо циљу, неопходно је или променити понашање и акције или прилагодити циљ. Контрола и евалуација активности и брзине достизања циља - било да је спроводите сами или вам неко помаже у томе, најбржи је начин да (п)останете дисциплиновани. Када знате шта желите, не само да ћете на томе лакше радити него ћете моћи да престанете да радите оно што вас од циља удаљава. Некада треба престати са нечим а не започети нешто ново како бисмо се убрзали. Раст "ради" у свим смеровима.

Драгана је своју каријеру започела веома рано, a са свега 23 године постала и прва жена ПР менаџер у Србији. Након 7 година ипак је одлучила да напусти сталан посао и отисне се у предузетничке воде, схвативши да може далеко више, и да је искључиво у њеним рукама одговорност за лични раст и развој. До данас, водила je тимове на различитим континентима, саветовала менаџере и јавне личности који послују у области финансија, медија, бизниса, стартупа и политике. Mеђу њеним клијентима су, како светски познате компаније попут  компаније "Епл", тако и велика имена из света спорта попут Новака Ђоковића. Добитница је и многобројних признања из области бизниса међу којима су и признања за "Жену деценије у области друштвених мрежа и лидерства", "Привредницу године", и "Цвет успеха за жену змаја".

image
VV inauguration
banner