Кисељ: Од древне "суперхране" до омиљеног руског напитка и дезерта
Историја кисеља сеже у далеку прошлост, у времена када је народ од свега што је налазио под руком правио окрепљујуће оброке или напитке. Данас кисељ изгледа потпуно другачије него раније и представља једну од најомиљенијих посластица свих генерација.
Први кисељ стар је више од 8 векова
Кисељ се у руској историји први пут помиње у периоду између 12. и 13. века, у летописима града Белгорода. У тешка времена, када је град био под опсадом, војници су кисељ правили од овса, ражи или грашка, и то тако што би све то натапали водом и пуштали да се претвори у желатинасту масу. Напитак који би настајао био је не само хранљив, већ и веома здрав и давао војницима снаге да наставе са борбама.
Еволуција кисеља - од сланог напитка до дезерта
Како је време одмицало, тако су се уносиле и незнатне модификације у кисељ. Прво су стари Руси у њега почели да додају лук, чварке и печурке, како би обогатили његов укус, а потом, већ средином 19. века, почели да избацују грашак, раж и овас и кисељ праве од воћних компота уз додатак скроба. Управо је ово била прекретница у историји кисеља, када је он од сланог постао слатки напитак. Крајем 19. века посебно је био популаран и чоколадни кисељ.
Лековита својства кисеља
Осим што је у слаткој верзији кисељ изузетно укусан он је и веома здрав. Кисељ се може похвалити високим садржајем витамина: богат је витаминима Ц и А, витаминима Б групе, никотинском киселином, али и калијумом. У састав кисеља улазе и метионин и лизин - две аминокиселине које су организму потребне за правилан рад. Он је делотворан код проблема са желуцем, добар у лечењу прехладе и упорног, сувог кашља.
Кисељ је своје место нашао и у литератури
Кисељ заузима посебно место у руској култури, али и књижевности. Многи писци су га спомињали у својим делима, нарочито бајкама за децу, а сваки пут овај напитак представљен је као симбол гостопримства и богатства. Кисељем се, обично, дочекује и Деда Мраз, а уз овај напитак њему се традиционално служе и бљини (руске палачинке), као и кутја (каша са додатком сувог воћа).