Апсолутна победа Балкана: Српско пециво најбоље на свету, на листи и јела из Босне и Македоније

Званично је - српско јело које потиче из Новог Пазара је заузело прво место у катергорији најбољих пецива на свету, према чувеном гастрономском сајту Тејст Атлас. Такође, на листи су се нашли укусни залогаји из Босне и Херцеговине, али и Северне Македоније.

Србија се често налази на гастрономским листама и јела из наше земље се скоро увек високо котирају - комплет лепиња или "лепиња са све" је проглашена најбољим доручком, Карађорђева шницла се нашла међу десет најбољих котлета на свету.

Низ можемо да наставимо, јер на недавном снимку објављеном на Инстаграму Тејст Атласа, на ком су побројана најбоља пецива на свету, пазарске мантије су заузеле прво место.

Лоптице са говеђим месом се увек једу топле и са јогуртом

Дакле, апсолутни победник - лоптице од теста су пуњене млевеном говедином зачињеном луком, бибером, уљем. Даље се праве тако што се поређају у плех, па традиционално пеку у старим пећима које им дају јединствен укус и арому. Мантије су већ победиле у категорији најбољих јела из Србије, према поменутом сајту, а сада, на општу радост љубитеља овог теста, носе и интернационални гастрономски пехар.

Најбоље иду са јогуртом који се прелива преко њих и увек се једу док су топле, а такође, уврштене су 2012. године на листу нематеријалног културног наслеђа Србије.

На листи јела из Босне, Македоније, Грче, Турске

Мантије су тријумфовале испред португалских паштела и малезијских карипапа, али оно што посебно привлачи пажњу јесте што се на листи нашао и бурек из Босне, као и зелник из Македоније, пита која се обично прави од јаја, сира и празилука, а може и спанаћа.

У наставку, прочитајте која пецива су се нашла у 10 најбољих.

10. Бурек, Босна и Херцеговина
9. Зелник, Северна Македонија
8. Pаczki (пуњене крофне), Пољска
7. Катмер, Турска
6. Bougatsa, Грчка
5. Кроасан, Француска
4. Trigona panaromatos, Грчка
3. Карипап, Малазија
2. Pastel de Belem, Португал
1. Пазарске мантије, Србија

Судећи према овој листи, на мрежама је било коменатара да најбоља пецива долазе из шире регије Балкана.