Магазин

Комплет лепиња проглашена за најбољи доручак на свету

"Лепиња са све" или комплет лепиња је најбољи доручак на свету према сајту посвећеном гурманским специјалитетима "Тејст Атлас". У конкуренцији од чак 100 јела, гурманлук који долази из ужичког краја се истакао на врху листе. Ере не крију одушевљење овом вешћу, истичући да су многи расли уз њу. "Лепињи се одсече поклопац, ставе се кајмак, јаја и све се добро измућка, а по жељи се дода претоп", каже за РТ Балкан Драган Лазић, пекар из Ужица који је патентирао рецепт за овај специјалитет.
Комплет лепиња проглашена за најбољи доручак на свету© Privatna arhiva

Специјалитет који се везује за ужички и златиборски крај је понео титулу најбољег доручка са оценом од 4.8, док га следе на другој позицији малезијски доручак роти канаи, па бразилски пао д кежу, званичи су резултати сајта "Тејст Атласа".

Ова вест је обрадовала многе људе у Србији, а посебно Ере, који су веома поносни на локални гурманлук, и не крију одушевљење: "Лепо је чути да је комплет лепиња најбољи доручак на свету, ми смо то знали, сад нек знају сви. Веома је укусна, хранљива, а многи од нас су расли уз ово јело", каже Ужичанин Александар Мијаиловић.

Комплет лепињу или "лепињу са све", како су је некад звали, регистровао је 2005. године Драган Лазић, власник Пекарске радње Шуљага у Ужицу. Он је за РТ Балкан појаснио како се прави незаборавни специјалитет јаког укуса: "Код нас у радњи је комплетна производња и лепиње печемо у српској зиданој пећи. Свакој се одсече поклопац, па се ставе кајмак, јаја и све се добро измућка. Запече се док не буде румена, а по жељи муштерија се дода претоп", објашњава Драган.

Нема конкуренцију, људи је увек траже 

Иако је било покушаја да Драган у своју пекарску радњу уведу нека друга јела, људи су увек тражили комплет лепињу. Једноставно, "нема јој равне".  Током разговора, пекар се присетио свог оца, те нам је на емотиван начин објаснио како је настала пекара у Ужицу која је данас познат по лепињи са "све". 

"Када је крајем шездесетих година чувени пекар мајстор Радомир Шуљагић остарио, он је мог оца поставио за ортака, али да ради годину дана за џабе. Договор се одужио на три године, тада стари мајстор излази из посла, али уз услов да остане фирма 'Шуљага', што је мој отац прихватио са поносом, што је остало до данас. И ја од кад знам за себе сам у пекари. Отац ми је оставио фирму, кренуо сам са својом породицом да градим даље. Било је покушаја да у понуду ставимо роштиљ, али сви су увек тражили комплет лепињу", прича Драган.

Такође, пекар истиче да то што смо проглашени за најбољи доручак на свету је само "леп терет" да сви будемо још бољи: "Све у животу може боље. Не треба човек да се задовољава са неким стварима и да каже ја сам то направио и готово. Код нас у пекари се трудимо да имамо увек добар квалитет и да одржимо све ово што је дуже могуће", наглашава Драган.

Занимљиво, на листи "Тејст Атласа" за најбољи доручак се нашло још српских јела - бурек са сиром је на 27. позицији, као и гибаница на 75. месту.

image