Хлеб из маркета или пекаре - који је здравији, откривају стручњаци

Док је свеж хлеб од киселог теста из пекара богат бактеријама корисним за црева, унапред упаковани хлеб са полица супермаркета често садржи супстанце које су повезане с ризиком од настанка рака. Ово упозорење је изнео истакнути научник у области исхране, професор Тим Спектор и препоручио који хлеб би требало да једемо.

Изгледа да је све у вези хране постало упитно - боровнице су препуне пестицида, о месу тек треба да водимо рачуна, а изгледа да и основна животна намирница - хлеб подлеже овом лошем тренду. У продавницама на полицама предвиђеним за хлеб и пецива, често бирамо оне упаковане, јер на њима постоје уочљиве ознаке на којима пише да су "богати влакнима" или да се "праве од киселог теста".

Стручњаци појашњавају да овакве тврдње заправо стварају лажну слику о здрављу, јер такви производи могу да садрже "неколико хемикалија, укључујући комерцијалне квасце, ароме и емулгаторе, који имитирају укус правог киселог теста за много краће време", пише Дејли Мејл.

Емулгатори се налазе у разним популарним производима - од колача до дечјих јогурта. Међутим, лекари и нутриционисти упозоравају да они могу повећати ризик од бактеријских инфекција у цревима, од којих неке могу довести до развоја рака дебелог црева.

"Здравији избор хлеба био би свеже печен хлеб од киселог теста, ражи или спелте, али купљен у пекари. Када сам код куће и имам времена, волим да правим свој хлеб од киселог теста, углавном од ражи са пуно семенки", каже професор Спектор.

Препоручује да гледамо на етикетама однос однос влакана и шећера при куповини ове намирнице:

"Изабрао бих хлеб са великим садржајем влакана, ниским садржајем шећера и, ако је могуће, хлеб од киселог теста. Најбоље је да одете и купите у пекари. Више волим оне направљене од ражи или спелтног брашна јер садрже више влакана", истиче.

Зашто треба бирати традиционално кисело тесто

Адекватан унос влакана је од суштинске важности за заштиту од разних болести дигестивног система, укључујући рак дебелог црева. Професор додаје да традиционално кисело тесто може чак ублажити симптоме синдрома иритабилног колона у поређењу са индустријски произведеним хлебом. Методе припреме киселог теста разграђују део глутена у брашну, што га чини лакшим за варење и мање проблематичним за доњи део дигестивног тракта. Истраживања су такође показала да, у поређењу са хлебом од пшенице, ражени хлеб, као врста киселог теста, дуже пружа осећај ситости.