Магазин

На списку намирница које имају највише пестицида нашле су се боровнице

Боровнице, које нутриционисти препоручују и хвале због антиинфламаторних својстава, пронашле су своје место на не тако славном списку. Наиме, ово љубичасто воће које је богато витамином Ц, К, манганом, и сматра се неприкосновеним антиоксидантом је нажалост препуно пестицида.
На списку намирница које имају највише пестицида нашле су се боровнице© Joanna Kosinska

Листу намирница, односно неорганског воћа и поврћа с највише и најмање пестицида свако године анализира организација "Енвајрмент Воркинг Груп", а сходно томе прави се и списак познат као "Дрти дозен".

И ове године, као и предходних на листи предњаче јагоде, спанаћ и кељ као изразито "затроване" намирнице, али су се ту нашле и боровнице, као и боранија.

Списак воћа и поврћа са највише пестицида

  1. Јагоде
  2. Спанаћ
  3. Кељ
  4. Брескве
  5. Крушке
  6. Нектарине
  7. Јабуке
  8. Грожђе
  9. Паприке
  10. Трешње
  11. Боровнице
  12. Боранија

Резултати су добијени прикупљањем преко 46 хиљада узорака најпопуларнијег воћа и поврћа, који су затим опрани и очишћени као што би то свако од нас учинио код куће. Укупно 210 пестицида пронађено је на 12 намирница и неки тестови показују трагове пестицида који су одавно забрањени, наводи се у извештају.

"Пестициди су штетни и њихова токсичност утиче на здравље деце, укључујући потенцијални ризик од хормонске дисфункције, рака и оштећења мозга и нервног система у развоју", каже Џејн Хоулихан директорка организације "Хелти бејбис, брајт фјучур".

Намирнице које имају најмање пестицида

Ово истраживање наводи да се авокадо нашао на врху листе најмање контаминираних производа у 2023, а на другом месту је кукуруз шећерац. Ананас, лук и папаја, смрзнути слатки грашак, шпаргла, диња, киви, купус, печурке, манго, слатки кромпир, лубеница и шаргарепа чинили су остатак листе.

Пређите на органске производе, предлажу стручњаци

Много воћа и поврћа са вишим нивоима пестицида су веома критични за организам, зато је неопходно да бирамо органске намирнице.

"Органска храна није хранљивија, али већина органског воћа и поврћа има мало или нимало пестицида. Ако особа пређе на органску исхрану, нивои пестицида у њеном урину се брзо смањују", каже токсоколог Алекс Темкин и саветује да добро перемо намирнице:

"Ако је органско воће или поврће недоступно или је прескупо, онда намирнице које имамо дефинитивно треба да огулимо и темељно оперемо водом. Такође, клоните се детерџената или других препарата, јер испирање водом ће смањити нивое пестицида", пише Си-Ен-Ен. 

Додатни савети о прању воћа и поврћа 

  • Перите руке топлом водом и сапуном 20 секунди пре и после припреме свежих производа
  • Испирајте воће и поврће пре љуштења, тако да се прљавштина и бактерије не преносе са ножа
  • Користите чисту и чврсту четку за рибање чврстог воћа и поврћа као што су јабуке и диње
  • Осушите производе чистом крпом или папирним убрусом како бисте додатно смањили бактерије које могу бити присутне
image