Магазин

Намирнице и предмети које не треба држати у близини шпорета - могу да буду веома опасне

Подручје око шпорета je место где обично складиштимо уље, убрусе или зачине, тачније намирнице и ствари које редовно користимо током кувања. Ипак, треба имати на уму да те ситнице из кухиње не поносе топлоту и кваре се, а неке могу да буду веома опасне и изазову пожар.
Намирнице и предмети које не треба држати у близини шпорета - могу да буду веома опасне© Andrea Piacquadio/pexels

Често око шпорета и рерне имамо ствари и храну да нам буду при руци како бисмо што пре спремили оброк. О овомо би требало добро промислити, јер температуре око шпорета су често веома високе, па то утиче на кварљивост намирница, а неки предмети представљаји потенцијална опасност по човека и његово здравље. 

Уље, зачини, сирће - што даље од топлоте

Уља које користимо за кување и салате осетљива су на температуру, посебно ако говоримо о маслиновом. Високе темературе утичу на квалитет, а на крају крајева уља могу и да ужегну. Исто важи и за сирће и брзо можемо да осетимо да неће имати добар укус.

Што се тиче зачина, чини се да има смисла да их држимо близу шпорета, тако да су увек спремни за стављање у јела. Али можда ћемо открити да тако складиштени зачини брже губе укус, јер топлота исушује етерична уља која им дају укус и арому. Још један потенцијални проблем лежи у томе што влажност која се развија, посебно ако редовно кувамо варива и супе, узрокују да се зачини згрудвају.

Електрични уређаји, убруси, кухињске крпе

Имати папирне убрусе или крпе при руци, како бисмо се лакше носили са било каквим просипањем у кухињи делује као одлична идеја, али ови предмети су веома запаљиви, те  их треба држите даље од плоче за кување. Топлота може да поквари електронске компоненте, па чак и да их отопи, ако се довољно загреје, зато треба размислите о томе да померимо те уређаје са пулта посебно паметни телефон, тостер и слично.

Кварљива храна

Додатна топлота плоче за кување доводи до тога да одређене намирнице омекшају и брже се покваре. Постоји разлог зашто кромпир, лук и друго поврћа захтева хладна, тамна места са ниском влажношћу.

Средства за чишћење

Производи за чишћење могу да предстваљају потенцијални проблем са запаљивошћу, а још хемикалије које се ослобађају ако се запале могу бити опасне по здравље.

Конзервисана храна и лекови

Колико год мислили да храна у конзерви не може да се поквари, то не важи ако су у питању високе температуре. Дакле, препорука је да пасуљ или супе из конзерве чувамо на собној температури, а не поред шпорета где топлота сигурно утиче на исправност. Такође, за већину лекова, треба бирати хладно и тамно место за одлагање, а подручје око шпорета  очигледно није добар избор. Другим речима, дуготрајно излагање топлоти може смањити ефикасност лекова, пише Рил Лајф. 

image