Магазин

Аргентинске вештице ритуалима "скинуле зло око" са Месија и усмериле помоћ пред утакмицу

Играчи су напорно тренирали, фанови су навијали и кладили се... а на хиљаде вештица Аргентине се удружило у заједничким молитвама и ритуалима како би помогле свом националном тиму на Мундијалу у Катару.
Аргентинске вештице ритуалима "скинуле зло око" са Месија и усмериле помоћ пред утакмицуGetty © Marcelo Endelli, Unsplash/petr sidorov

Према ''Њујорк тајмсу'', жене које себе називају савременим вештицама (''бруха'' на шпанском) повезале су се преко друштвених мрежа након пораза Аргентине од Саудијске Арабије. Магали Мартинез, самозвана модерна вештица, је од овог меча приметила да нешто није сасвим у реду са вољеним играчем репрезентације, Лионелом Месијем. Након кратког ритуала, Мартинез је утврдила да је у питању ''зло око'' - магијска клетва која наноси штету одабраној мети.

Поставила је своју тврдњу на Твитер и добила је одговоре многих жена које су делиле њено мишљење. Од тада су основале неколико онлајн група забринутих вештица Аргентине и укупан број чланова је прешао 25 хиљада.

''На себе гледамо као на агенте који преко љубави пружају заштиту и срећу,'' говори један од чланова групе. Додаје да ''Док играчи напорно раде, ми се из наше куће бринемо о њима.''

Главни циљ ритуала је било упијање негативне енергије усмерене играчима и заузврат слање позитивне. Према вештицама, овај процес је постао много тежи него што се испрва очекивало.

Још један члан групе ''бруха'' је описивала исцрпљивање које долази са оваквим подухватима. Како би умањиле стрес, почеле су да се деле по тимовима и усмеравале би енергију на појединачне играче.

''Главобоље, мучнина, повраћање, бол у мишићима... Ми упијамо сву лошу енергију и може бити веома заморно, поготово зато што су у питању веома познате личности које примају толико негативности од милионе људи.'' 

Пред финалну утакмицу са Француском, саветовале су да се фокус стави на слање енергије и снаге вољеном тиму, пре него на саботирање (''замрзавање'') противника. Сматрале су да играчи Француске имају посебну енергетску заштиту, прилично тешку и негативну, тако да је најбоље усмерити позитивне ритуале на Аргентину и Лионела Месија.

''Не препоручујемо "замрзавање" Француске, пошто су њени играчи заштићени мрачним ентитетима и могу се одбити о вас!! Видели смо веома мрачне ствари у француском тиму, а посебно у Мбапеу.''

Вештице су делиле многе окултне дисциплине, од традиционалних до модернијих - астрологија, тарот, Реики, црна и бела магија...

Важно је напоменути да се оваквим подухватима не умањује таленат и труд играча, али позитивна подршка се увек осећа, поготово у спорту. Може се називати магијом, или само добром вољом и енергијом. Савремено вештичарење је све већа тема у последњих неколико година и представља нову врсту духовне и спиритуалне револуције. Наравно, свако има право да не верује у концепт магијских ритуала, али ипак се не могу оспорити окултне и спиритуалне традиције које су заступљене хиљадама година, много пре зачетка познатих религија данас. 

Многе ''брухе'' се надају да ће овај догађај и резултати Мундијала отворити дискусије о вештичарењу у 21. веку, које је и даље актуелно у многим културама целог света. 

image
VV inauguration
banner