Магазин

Конфете - симбол весеља, али и сахрана

Гест посипања некога шареним папирићима се сматрао врстом ''бацања чини'' кроз индиректан додир. За славља попут свадбе или рођендана, то је било преношење благослова и среће. На сахранама је значило последњи додир на физичком свету и испраћај.
Конфете - симбол весеља, али и сахрана© Unsplash/Kier...in Sight

Оне су део скоро сваког забавног догађаја - од Светског првенства у фудбалу и Нове године, до рођендана у кући. Шарени папирићи који су нам добро познати данас имају занимљиву историју и нису се увек користили само ради весеља. Конфете су кроз историју био кључни део венчања, фестивала, многих прослава, али и сахрана. Замислити бацање конфета на сахрани данас звучи сулудо, али имало је другачији значај када је то био обичај у средњем веку. Као што данас младенце гости отпоздрављају посипањем папирићима и латицама, тако су се отпраћивали вољени на сахранама, као последњи поздрав.

Први записани документ који спомиње овај обичај је записан у Милану, у 14. веку. То нису били танки папирићи које користимо данас, већ су то биле биљке и њихови плодови, јаја или новчићи. Аристократе би бацале напарфемисане љуске од јајета или бомбоне на публику. Ниже класе би се ругале богатима и заузврат би бацали блатњаве лоптице, каменчиће или покварена јаја на њих. Ово је такође била ''муниција'' и за борбе између различитих насеља града. Због овога су ови обичаји били забрањени и нису се појавили до 18. века.

Италијански бизнисмен Енрико Мањили је ''отац'' папирних конфета које знамо данас. Када је смишљао како да конфете не буду потенцијално ризичне за надолазећи фестивал 1875. године, присетио се да је Милано у то време имао велику индустрију производње свиле. Искористио је комаде чаршава који су се користили за кавезе свилених буба и исекао их на делиће. Сви посетиоци фестивала су били одушевљени и од тада су конфете почеле да се производе и од папира, развијајући се и у пластичне варијанте које се данас најчешће користе. Могу бити матиране, металик или сјајне.

Поред различитих материјала, данас постоји на стотине облика које конфете могу да имају, уместо класичних правоугаоних тракица. Могу бити геометријски, срцасти, звездасти, а могу се обликовати и целе речи. Занимљив тип се могао видети на концерту Адел, где су конфете биле дизајниране као полароид фотографије. Такође, како би се умањило загађење, користе се природне и биоразградиве варијанте, попут свежих латица цвећа, најчешће на венчањима.

image
VV inauguration
banner