Магазин

Икигаи: Jапанска формула за дуг и срећан живот коју свако може применити

Спој речи ''ики'' (живети) и ''каи'' (вредност) представљају тајну срећног и мирног живота у јапанској кулутри. Како бисмо били задовољни животом, потребно је да пронађемо свој ''икигаи''. У преводу, то значи да морамо имати разлог за постојање.
Икигаи: Jапанска формула за дуг и срећан живот коју свако може применити© Colin Fearing

Испрва звучи као ''тешка'' тема, али када се анализира и почиње примењивати, постаје позитиван начин посматрања света. Лако је удубити се у размишљање о смислу живота и наше улоге у њему, што најчешће доводи до фрустрације, јер мало ко може добити одговор на оваква егзистенцијална питања.

Због тога постоји "икигаи", који представља оно што нас инспирише, покреће и испуњава у животу. Помаже нам да уживамо у времену које имамо, користећи га на најбољи могући начин и бити спокојан, знајући да смо испунили своју сврху на свету.

Икигаи није кратак курс за самопомоћ, већ је то поптуна промена сваконевног размишљања и животног стила. Када се пронађе лични икигаи, то не значи да ће сви проблеми и изазови аутоматски нестати, већ ће помоћи у лакшем преживљавању и креирању равнотеже између добрих и лоших тренутака у животу.

Осим спокојнијег, икигаи обећава и дужи живот. Када човек има циљ због којег се радо буди свакога јутра, сигурно је да утиче на целокупно здравље.

Икигаи је изуетно лична ствар и не постоји тачан или нетачан начин да се примењује. Неко проналази сврху живота у послу, неко у породици. За неке је икигаи велики животни циљ који желе да остваре, а некоме је мали тренутак свакодневнице.

Иако правила не постоје, кроз године су издвојене четири ставке по којима се можемо оријентисати како бисмо постигли промену духа на прагматичан начин:

1. Радити оно што волимо - страст

Шта год да је у питању (креативни пројекти, спорт, дружење са људима), може бити део онога што чини икигаи. Уложите време и љубав у ове подухвате, јер они преносе вредну лекцију да није све само у финансијском успеху. Уживање у нечему што заиста волите је продуктивно и корисно за срећан живот.

2. Ствари за које можете бити плаћени - професија

Икигаи није концепт среће који охрабрује бајковит поглед на свет. Каријера је, ипак, саставни део живота многих људи. Уместо да буде извор стреса, можете почети да посматрате свој рад на другачији начин и да будете поносни на допринос који доносите. У случају да никако не можете позитивно да гледате на пословни живот, ово може чак бити знак да је време за промену пута и тада ставите своје таленте и интересе на прво место.

3. Радити за побољшање света - мисија

Размислите на који начин можете направити позитивне промене у себи и свету око себе. Можете другима улепшати дан изузетно малим гестовима, или чак волонтирати где је потребно. Такође, увек се можете понудити породици и пријатељима као помоћ и осетити се задовољно, јер сте учинили добро дело за некога, али и одрадили своју ''мисију''.

4. Ствари у којима сте добри - позив

Изван личних страсти, хобија и каријере, увек постоје врлине које поседујемо, а да тога нисмо свесни. Покушајте да истражујете и упознајете себе кроз нова иксуства. Можда ћете открити да сте веома добар психолог када је то потребно. Можда имате више талента за уметност него што сте мислили, и сва нова открића о себи можете сврстати у сврху живота.

Икигаи представља ''центар'' у коме се ова четири концепта преклапају. Научиће нас да је сваки сегмент нашег живота важан и има одређену сврху, али и да је на нама одговорност да их искористимо и преусмеримо на позитиван начин.

image