Магазин

Аскетизам као заштита од хаотичног савременог доба

Некада се практиковао са циљем духовног узвишења. Данас је одбрана од стресног живота и велике количине информација којима смо свакодневно оптерећени. Како одбацивање технологије, гомиле одеће, хране и других луксуза може бити значајно за лични развој?
Аскетизам као заштита од хаотичног савременог доба© Pexels/Paula Schmidt

Данас многи сматрају аскезу врстом детокса од савременог света који је препун људи, производа, информација... Ова врста практиковања строгог самоограничавања може бити корисна у данашњој цивилизацији, коју одликује бесконачно начина уживања и брзе забаве. Верује се да је прочишћење човековог ума, тела и духа најефектније када избаци све што није основно за преживљавање. За примену аксезе није потребно бити изолован од друштва, као што би монаси радили - довољно је одредити шта нам је заиста неопходно, а шта је површно одвлачење пажње од унутрашњег мира или нашег узвишеног циља.

Аскетизам постаје све популарнији стил живота. Пошто је супротност хедонизму, промовише пребацивање уживања на дно листе приоритета. Постоји кроз историју у многим културама и религијама, најчешће су га практиковала света лица. Овакав строг стил живота није смео да се примењује само ради спољашњег дивљења, већ због личног духовног пута и спознаје. Такође, аскетизам су често препоручивали филозофи стоицизма, верујући да одрицањем површних уживања човек вежба захвалност и повезивање са природом.

Они који га практикују често су минималисти, како у одевању и стилу живљења, тако и у навикама. Данас се аскетизам примењује у неколико обасти:

1. Дигитални свет

Развој технологије прави највећу разлику аксезе данас и аскезе у прошлости. Технологија је постала једна од основних потреба за савременог човека, тако да је потпуно одрицање врло тешко. Међутим, могуће је значајно умањити улогу ових производа у нашем животу. Уместо куповања најновијег модела телефона, филозофија аскетизма охрабрује чување старог уређаја и коришћење само за најосновније потребе (контакт са другима). Поред тога, избегавање константног проверавања апликација и умрежавања ће значајно умањити стрес који се подсвесно ствара приликом зависности од телефона.

2. Облачење

Модна индустрија је велика машина која никада не стаје са производњом. Ово ствара велики еколошки проблем, али такође поспешује прекомерну куповину. ''Модна аскеза'' значи ношење неколико најосновнијих комада, и то све док им не истраје ''рок''. Циљ је саставити неколико неутралних комбинација, које могу бити прикладне током целе године. Превише аксесоара, шминке и накита нису функционални, па самим тиме немају никакву сврху.  

Инспирација може бити Стив Џобс, који је познат по својој препознатљивој комбинацији црне ролке, округлих наочари и фармерки. Он је веровао да једноставни одевни предмети не одвлаче пажњу и помажу у концентрацији. Чак је предложио да сви његови запослени носе униформе и једном приликом је свима донео сиве прслуке. Нико се није сложио, али филозофија његове идеје представља истински аксетизам.

3. Минимализам у дому

Миран и прочишћен ум се може одразити и у нашој кући. Минимализам није само печат луксузних објеката - то је стање свести и стила живота који пружа ''тишину'' у свету који је увек гласан и убрзан. Потребно је добро ''очистити'' простор, јер када се одричемо старих ствари, одричемо се и устајале енергије коју оне носе. Окреће се нови лист где су функционалност и суптилност главни приоритети. Наравно, овакав стил не мора бити потпуно хладан и стерилан. Јапанди ентеријер може бити савршена инспирација за минималистички дом, али уз природне детаље који помажу у релаксацији.

4. Исхрана

У многим верама се изгладњивање сматралом правом пожртвовању и применом аскетизма. Међутим, екстремна забрана није прави циљ, јер је важно да мислимо на своје тело и здравље. Људи који практикују ову филозофију су најчешће избирљиви по питању хране, како због етичких, тако због здравствених разлога. Многи су вегетеријанци или вегани, или пажљиво проучавају одакле су дошли животињски производи које конзумирају. Важан је квалитет хране и избегавају се замрзнута и куповна јела, фабрички прерађене посластице, као и обедовање у ресторанима (осим ако то заиста није неопходно). Довољно је уносити храњиве материје како би тело било здраво и имало гориво, а не зарад уживања.

Применити овакве промене у животу сигурно није једноставно. Штавише, данас је то теже него икада, поготово када нам се рекламирају производи, површне вредности и различита уживања на сваком кораку. Ако желите да пробате да живите по овој древној филозофији, можете почети од малих ствари. Уклонити вишак апликација, рашчистити оставу, донирати одећу коју годинама не носите... Овај стил живота не охрабрује цинизам према савременом добу и затварање у себе, већ веома свесне промене навика које ће бити благодатне нашем уму и телу. Самим тиме, подиже нам се друштвена и еколошка свест и овакав начин размишљања може позитивно утицати не само на нас, већ и на друге.

image