Реномирани гастрономски портал Тејст Атлас сачинио је списак од 100 најбољих дестинација за гурмане за ову и наредну годину, а на листи су се, очекивано, нашла и српска и руска престоница. Које је место заузео Београд, које Москва, а која - градови из комшијских земаља?
Прва три места заузели су ови градови
На првом месту нашао се италијански град Напуљ, у коме би сваки туриста требало да проба пицу Маргариту, сфољателу, односно пециво у облику шкољке са слатким, кремастим пуњењем, као и њоке а ла Сорентина, шпагете але воњоле и слаткиш зеполе.
Друго место је припало Милану, такође у Италији. Тејст Атлас је међу јелима која се морају обавезно пробати у Милану издвојио рижото а ла Миланезе, котлет а ла Миланезе, особуко а ла Миланезе, касулу и, наравно, панетоне бисквит.
Болоња, такође у Италији, заузела је високо треће место, а локални специјалитети таљателе ал рагу ала Болоњезе, тортелини ин бродо, котлет а ла Болоњезе, лазање а ла Болоњезе и крешентина су јела која се обавезно морају пробати.
Москва на 55. месту, док је Београд на 68.
Имајући у виду јаку конкуренцију, пласман српске и руске престонице заиста се може сматрати изузетним, будући да су и Београд и Москва ушли у ТОП 100 најбољих гастрономских дестинација на целом свету.
Москва се нашла на 55. месту на ранг листи Тејст Атласа, а гурмани из целог света су међу најбољим јелима издвојили оливје салату (односно руску салату), пељмени, торту Медовик, пирожки и закуске.
Београд се рангирао за нијансу лошије од Москве и заузео 68. место. Међу локалним специјалитетима гурманима су се највише допали пљескавица, Карађорђева шницла, пребранац, сарма и лесковачка мућкалица.
Градови земаља региона такође у ТОП 100
Сјајно су се рангирали и поједини градови из нашег комшилука. Сарајево је заузело 46. место захваљујући специјалитетима као што су сарајевски ћевапи, бурек, бегова чорба, босански лонац и сарма.
Загреб се нашао на 59. месту најбољих гастрономских дестинација, а гурманима из целог света највише су се допале сарме, загребачки одрезак, запечени штрукли, ја(г)њетина са ражња и салата од хоботнице.
Сплит се позиционирао на 72. месту захваљујући далматинској паштицади, црном рижоту који се служи у локалним тавернама, салати од хоботнице, која је изванредна и у Загребу, као и шкампима са градела и розати.