Магазин

Шта боја жуманцета говори о јајету

Боја жуманцета може варирати од скоро беле, па све до црвене, иако су те крајности изузетно ретке. Иако је жуманце најчешће жуте или наранџасте боје, стручњаци разликују укупно 16 различитих нијанси.
Шта боја жуманцета говори о јајету© Canva / Artem Stepanov

Боја жуманцета не мора нужно да говори о нутритивној вредности јајета, колико о томе на који се начин кока-носиља узгаја и како се она храни, наводе стручњаци, који разликују чак 16 нијанси жуманцета. Ипак, ниво једног пигмента у жуманцету игра пресудну улогу када је у питању квалитет јајета.

Боју жуманцета предодређује исхрана кокошке

Коке-носиље које се хране искључиво свежом травом, директно са поља или пашњака, имају тенденцију да производа јаја чија су жуманца јарких, дречавих боја, будући да је њихова исхрана богата протеинима које оне добијају једући бубе, као и каротеноидима и ксантофилом, који се налазе у биљкама.

Кокошке које се хране природном храном, која садржи брашно луцерке или екстракт цвета невена, такође носе јаја чија су жуманца вибрантних боја. "Количина жуто-наранџастих каротеноида (биљних пигмената) у кокошијој храни, попут лутеина или ксантофила, значајно утичу на боју жуманцета", објаснила је стручњак Хилари Ајерс.

Са друге стране, исхрана базирана на кукурузу, јечму или пшеници даје жуманцету јајета жућкасту боју. Већина кока-носиља које се користе у индустријске сврхе хране се управо на овај начин, па су и жуманца јаја која обично купујемо у продавницама нешто блеђа него када јаја купујемо од малих произвођача или сељака на пијаци.

Да ли боја жуманцета утиче на хранљивост јајета

Иако је боја жуманцета у великој мери одређена исхраном коке-носиље, она не мора нужно утицати на хранљивост јајета. "Хранљиви садржај јајета, укључујући и витамине А, Д, Е и К, који су растворљиви у мастима, више зависи од здравља саме кокошке, њене старости и средине у којој је она узгајана", наводи експерт Сунох Че са Универзитета Мериленд. 

"Кокошке које се узгајају на пашњацима и које читавог живота шетају по трави често производе јаја са вишим нивоом хранљивих материја, као што су Омега-3 масне киселине и витамини. Овакви услови живота, као и природна, биљна исхрана, погодују производњи нутритивно богатијих јаја", додаје стручњак.

Виши ниво каротеноида у јајету показао је позитиван учинак на здравље очију, а повезан је и са смањењем ризика од настанка рака, дијабетеса и инфламанторних процеса у организму. Што је боја жуманцета интензивнија, то је и ниво каротеноида виши, преноси Њујорк Пост. Ипак, то не значи да је јаје са мање каротеноида и мање хранљиво.

image