![Анти-ејџинг гуру Брајан Џонсон објаснио која му је намирница главни саборац у борби са старењем](https://cdns.russiatoday.com/srbmedia/images/2024.04/thumbnail/662825a274dcfaa65a00a7c8.png)
Можете јести чоколаду и мршавити - али морате се придржавати овог правила, кажу научници
![Можете јести чоколаду и мршавити - али морате се придржавати овог правила, кажу научници](https://cdns.russiatoday.com/srbmedia/images/2025.02/thumbnail/67adc88f329ccf3d1c0a5468.png)
Конзумација концентрисане количине млечне чоколаде у ограниченом јутарњем временском оквиру могла би помоћи у сагоревању масти и снижавању нивоа шећера у крви, према резултатима студије на женама у менопаузи. Открића наглашавају да није важно само шта, већ и када једемо може утицати на физиолошке механизме укључене у контролисању телесне тежине.
Закључено је да је чоколада смањила прекомерно конзумирање хране у току дана код испитане групе, што је било у складу са уоченим смањењем глади, апетита и жеље за слаткишима након конзумирања чоколаде приказаним у претходним студијама.
Док су волонтери имали повећану енергију због додатних калорија чоколаде (око 540 калорија) у поређењу са стањем када је нису конзумирали, спонтано су смањили конзумирање хране у току дана за око 16 одсто када су јели чоколаду ујутру, рекли су истраживачи.
Да би истражили утицај конзумирања млечне чоколаде у различито доба дана, групе истраживача са Харвардске медицинске школе и са Универзитета Мурсија у Шпанији су се удружили и спровели су насумично, контролисано,а потом и унакрсно испитивање са 19 жена у менопаузи, које су конзумирале 100 грама чоколаде ујутру (у року од сат времена након буђења) или увече (у року од сат времена пре спавања).
Повећање телесне тежине и разни други фактори су били посматрани у поређењу са условом да се уопште не конзумира чоколада. Налази сугеришу да, за време трајања студије, ни групе које су чоколаду конзумирале ујутру ни оне које су је конзумирале ноћу нису искусиле повећање телесне тежине.
Да би сазнали зашто волонтери студије нису добили значајну телесну тежину, истраживачи су анализирали различите аспекте уноса и потрошње енергије.
Истраживачи су известили да студија сугерише да чоколада конзумирана ујутру или увече, у уском временском периоду (један сат пре или после спавања), резултира различитим ефектима на глад и апетит, оксидацију супстрата, ниво шећера у крви, састав и функцију микробиоте, као и ритмове спавања и телесне температуре. Закључено је да унос прилично велике количине посластице (100 грама концентрисане количине чоколаде) током овог временског ограничења ујутру може помоћи у сагоревању телесне масти и смањењу нивоа глукозе код жена у постменопаузи.