Магазин

СМС слави рођендан - 30 година од прве поруке

"Срећан Божић", писало је кратко у првој СМС поруци послатој 3. децембра 1992. године
СМС слави рођендан - 30 година од прве порукеGetty © Joern Pollex

Када је инжењер компаније "Водафон", Нил Папворт, из Бершира у Великој Британији послао "Срећан Божић" путем СМС поруке, знао је да је тог дана променио историју комуникације, преноси Би-Би-Си. Порука је послата као део тестирања пројекта, и ушла је у историју као прва смс порука на свету.

Папворт је послао СМС поруку свом шефу, Ричарду Јарвису, који је поруку примио на најновији мобилни уређај тог доба, "Орбител 901", тежак око 2 килограма, или као данашњих 12 "Ајфон" телефона.

Дневно се пошаље милијарде порука, а 2010. године, термин "текстинг" (texting) је званично ушао у речник. Слање порука на овај начин је и даље актуелно, мада су платформе ВотсАп (WhatsApp) и Ајмесиџ (iMessage) тренутно много популарније. Током 2021. године у Великој Британији је послато преко 40 милијарди порука, а поређења ради, преко 100 мијарди порука се дневно пошаље широм света преко апликације ВотсАп. СМС поруке се сада најчешће користе за слање идентикфикационих кодова или стања на банковном рачуну. 

Некада је СМС порука могла да садржи само 160 карактера. Концепт слања порука на овај начин осмишљен је осамдесетих година 20. века, чак скоро 10 година пре употребе мобилног телефона. Први мобилни телефони су имали такозвану нумеричку тастатуру, три слова су била повезана за један број - да бисте откуцали једно слово поруке, људи су морали да притисну једну дирку и по три пута.

"Произвођачи телефона нису укључили одговарајућу тастатуру за латинична слова "QWERTY", јер су мобилни били само за телефонирање и примање порука, али не и за њихово слање", рекао је Најџел Линге, професор телекомуникација на Универзитету Салфорд. Зато инжењер Папворт који је послао прву СМС поруку на свету, није добио никада одговор од свог шефа, али је одговор стигао од милијарде људи широм света деценијама касније.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner