
Ова врста киселих краставаца је најздравија за организам

Када се нађу на трпезама, ретко ко може да одоли киселим краставчићима - одлично иду уз зимску, јачу храну, а неретко су саставни део кремастих салата. Има и оних који их свакодневно једу, те се намеће питање да ли треба да будемо опрезни у њиховој конзумацији? Наравно да треба да буду део избалансиране исхране, али на шта посебно треба обратити пажњу јесте избор који правимо, јасни су стручњаци.
Наиме, нутриционисти препоручују да бирамо оне који су природно ферментисани, тачније на чијој декларацији пише лакто-ферментисани или култивисани.
Зашто су ферментисани кисели краставци толико добри
Тајна њихове вредности лежи у самом процесу ферментације, објашњава нутрициониста. "Природна ферментација омогућава корисним бактеријама, да претварају шећере у млечну киселину, стварајући тако храну богату пробиотицима".
Овај процес може бити благотворан за варење. Ферментација је корисна за цревну микрофлору јер уноси здраве бактерије у дигестивни систем, што може побољшати варење. Ови пробиотици могу унапредити здравље црева, ојачати имунолошки систем и чак смањити упале.
Истраживања су показала да живе културе, попут оних у ферментисаним киселим краставцима, представљају одличан додатак исхрани, истичу стручњаци. "Већи број 'пријатељских' бактерија може подржати имуни систем и умањити ризик од одређених хроничних болести, попут дијабетеса типа 2 и рака", наглашава нутрициониста.

Индустријски кисели краставци су у реду, али нису најбољи за црева
Ако се питате зашто индустријски кисели краставци немају корисне бактерије, одговор је једноставан - због сирћета. "Сирће убија природно присутне бактерије, чиме се спречава процес ферментације", објашњава стручњак.
Иако нису најбољи избор за здравље црева, и даље су у реду као намирница, сматрају стручњаци: "Кисели краставци који нису природно ферментисани нису штетни сами по себи, али не пружају здравствене користи као ферментисани. Такође, често садрже вештачке конзервансе, а неки имају и доста додатог шећера, што може негативно утицати на здравље црева", наглашава нутрициониста.
Зато, ако желите најбољи избор за здравље црева, стручњаци саветују да пажљиво читате декларације јер, на пример, "само један кисели краставчић може садржати значајан део препорученог дневног уноса соли, што није добро за оне који покушавају да смање унос натријума", додаје каже нутрициониста, а пише Хафпост.