Магазин

"Једна јабука на дан, доктор из куће ван" и други митови и истине о навикама и исхрани

Сигурно сте чули да се због чоколаде могу јавити акне, да је шаргарепа најбољи савезник вашег вида, као и оно чувено "једна јабука на дан, доктор из куће ван". Шта је мит, а шта истина?
"Једна јабука на дан, доктор из куће ван" и други митови и истине о навикама и исхрани© Canva

Као мале, родитељи су нас увек плашили да ће нам од попијене кафе порасти реп, да ћемо се разболети ако ујутру пред школу оперемо косу и изађемо напоље док се још она није потпуно осушила, као и да не смемо јести чоколаду ако желимо леп и уједначен тен. Многи митови о нашим навикама и исхрани су само приче за малу децу, али, неке народне мудрости и рецепти су ипак утемељени на науци. 

Кокошија супа лечи прехладу и грип

Када сте прехлађени или вас је "ухватио" грип, најбоље што можете учинити за свој организам јесте да поједете тањир топлекокошије супе богате поврћем. Како објашњава нутрициониста Рајанон Лемберт, пилетина садржи витамин Б12, као и друге антиоксидансе и витамине који помажу имуном систему да се поврати у нормалу. Такође, пилетина је богата и протеинима који су одлични за обнављање ћелија, док додавањем разноврсног поврћа уносите и витамине, влакна и минерале који су преко потребни у периоду опоравка.

Чоколада проузрокује акне

Наша кожа, као највећи орган има сопствени микробиом, а што се боље хранимо, то је и наша кожа сјајнија и здравија. Уносом малих количина чоколаде микробиом коже се не може драстично нарушити, али би било препоручљиво да чоколада буде што здравија, односно са већим садржајем какаа и што мање додатих шећера. Од тога да ли смо појели пар коцкица чоколаде, далеко је важније да ли смо у организам унели довољно течности, премда је њен утицај на здравље коже значајнији. Такође, нутрициониста Лемберт препоручује и да се унос кафе ограничи, будући да она има диуретичко својство, док се чај може конзумирати незаслађен, и одвојено од оброка, како танини који се садрже у њему не би блокирали апсопцију гвожђа.

"Једна јабука на дан, доктор из куће ван"

Ова тврдња је делимично тачна. Једна студија показала је да они који практикују конзумацију једне јабуке дневно ређе узимају лекове, али заслуга није искључиво на јабукама. Заправо, испоставило се да они који се држе овог правила и иначе имају редовнију и здрвију исхрану, као и да ређе конзумирају дуванске производе - отуд и мања употреба лекова и других медицинских средстава. Наравно, премда су јабуке богате витаминима, једна дневно звучи као сасвим добра идеја.

Остриге су снажан афродизијак

Остриге јесу богате цинком, који игра важну улогу у репродуктивном здрављу, али до сада ни једно научно истраживање није доказало да конзумацијом острига можемо појачати либидо. Цинк подиже ниво допамина, једног од хормона среће, али његов утицај се не може довести у везу са појавчавањем сексуалне жеље. Међу најчешћим узроцима ниског либида и еректилне дисфункције могу бити хронична несаница, потешкоће са менталним здрављем, перименопауза или менопауза, а проблем се решава решавањем узрока, тврде научници.

Ако изађемо напоље мокре косе, разболећемо се

"Уколико након изласка напоље мокре косе добијете грозницу, која је одговор организма на инфлманторни процес, вероватно сте већ у телу имали неку инфекцију", појаснила је доктор Пунам Кришан. Дакле, ова тврдња није тачна. Уколико сте здрави и ваш имунитет није ослабљен неким другим факторима, што вас чини осетљивим, излазак напоље мокре косе неће учинити да се разболите. Уз то, вируси и бактерије који су узрочници болести се лакше "упецају" у затореном простору у коме је пуно људи.

Шаргарепе помажу да боље видимо у мраку

Велика истина! Шаргарепе су богате витамином А који игра веома значају улогу у здравом виду, будући да помаже формирању пигмента родопсина. "Он је пресудан за вид у условима ниског осветљења, а дефицит витамина А може довести до слабијег вида у мраку", објаснила је доктор Ајан Панџа. Поред шаргарепа, и зелениш и батат су богати витамином А.

Пуцкетање прстима доводи до артритиса

Звук који се чује када пуцкетамо прстима настаје као последица брзог ослобађања азота из флуида који подмазује наше зглобове. Ова навика у стварности уопште није штетна, као што већина људи мисли, нити се икада у пракси доводила у везу са појавом артритиса. Једино што научници јесу установили је да се код појединих особа које пуцкетају прстима могу јавити отоци у пределу зглобова или оштећење меких ткива.

Да бисмо сварили жваку коју смо прогутали треба да прође 7 година

Жвакаће гуме се састоје од вештачких заслађивача, конзерванса и вештачких арома и појачивача укуса, које наш дигестивни тракт у великој мери може разградити. У њима се налазе и полимери попут воска, који се из организма избацује дефекацијом, најкасније у року од седам дана. Већу забринутост може изазвати осећај надутости или киселине који се могу јавити када жваћемо жваке, будући да лучење пљувачке шаље сигнал да ће се у стомаку ускоро појавити храна, а ње све нема и нема.

image