
Бегечка шаргарепа, чварци, врбички бели лук: Ово су најпопуларнији српски прехрамбени производи

Реномирани сајт "Тејст атлас", препоручује јела која су популарна у различитим деловима света, али и указује на националне артикле које су свакако вредни пажње. Недавно су представили наше најбоље прехрамбрене производе, а на листи предњаче она од меса, млека, као и мед и поврће.
Ништа без "сланих карамела" - чварака
На самом врху се налазе чварци који су описани као домаће, традиционално јело које се током процеса стално меша великом дрвеном варјачом, а понекад се додаје и млеко како би добили боју карамеле. Чварци се обично праве у касну јесен или зиму, често током свињокоља, а обично се конзумирају као ужина, уз хлеб, лук, пиво или ракију. Самлевени чварци се користе у сланим залогајима као што су погачица с чварцима, пише на поменутом сајту.
Ајвар и пиротски качкаваљ - на самом врху списка
Међу топ три производа је чувени ајвар, без ког не може да се замисле српске зимнице, а следе га пиротски качкаваљ - сир оштог укуса ког карактерише светло жута кора и глатка површина. Сир се првобитно правио од овчијег млека јер је ово подручје било добро познато по две аутохтоне расе које су слободно пасле на обронцима Старе планине. Након промена у сточарству, традиционална индустрија сира у Пироту је незнатно измењена, а качкаваљ се данас производи од овчијег или крављег млека, или од комбинације оба.
У наставку погледајте који производи су се још нашли на листи:
1. Чварци
2. Ајвар
3. Пиротски качкаваљ
4. Пинђур
5. Сјенички сир
6. Пиротска пеглана кобасица
7. Сремски кулен
8. Кисели купус
9. Сир од млека магарице
10. Петровачки кулен
11. Златарски сир
12. Мирочки сир
13. Футошки купус
14. Ариљска малина
15. Златиборска пршута
16. Лесковачки домаћи ајвар
17. Сремска кобасица
18. Ужичка пршута
19. Кисели купус у главицама
20. Фрушкогорски липов мед
21. Бегечка шаргарепа
22. Качерски мед
23. Врбички бели лук
24. Ђердапски мед