Магазин

Размишљање у парадајзима, а не у сатима: Помодоро техника решење за бољу продуктивност

Тајна ефикасног управљања временом је...размишљање у парадајзима, а не у сатима! У почетку може звучати смешно, али преко два милиона људи широм планете користи Помодоро технику за побољшање продуктивности
Размишљање у парадајзима, а не у сатима: Помодоро техника решење за бољу продуктивност© Pixabay/OpenClipart-Vectors / 27376 images

Превише задатака, а премало концентрације, остајање на послу прековремено јер нисмо завршили презентацију у задатом року, то су само неке од ситуација са којима се свако од нас готово свакодневно среће. Уз помоћ Помодоро технике, једне од најпопуларнијих међу бројним техникама, можемо квалитетније да планирамо радно време и будемо ефикаснији.

Ова техника је добила назив по кухињском тајмеру у облику парадајза (на италијанском "помодоро"), коју је осмислио италијански студент Франческо Кирило, крајем осамдесетих година прошлог века, са циљем да побољша концентрацију и фокус на задатак.

Спремајући испит из социологије, Франческо је имао потешкоћа да се фокусира на учењe. Oтишао је у кухињу, узео тајмер, подесио време на два минута, и сео да учи. Увидео је да му је на тај начин лакше да се фокусира, па је мало по мало, повећавао време на тајмеру, чиме је дошао до идеалних 25 минута, током којих је био најпродуктивнији и није губио пажњу. На сваких 25 минута правио је паузе од 2 до 5 минута како би одморио, и враћао се да учи, а по истеку четири узастопна циклуса, односно "помодора", одмарао би 30 минута.

Савет за боље планирање дана:

Испланирајте унапред ваше радне активности користећи ову технику, водећи рачуна да током осмочасовног радног времена немате више од 16 помодора. Уколико број ипак премаши 16, активност са најнижим приоритетом пребаците у други дан.

Креирање кутка за рад

Простор у коме радимо директно утиче на нашу продуктивност, па је за њено побољшање потребно прилагодити га нашим потребама, али и уклонити све ометаче пажње, попут мобилних телефона, телевизора и слично. Уколико је простор за рад код куће, препорука је да се оформи радни простор као целина, и позиционира тако да буде осветљен природном светлошћу.

Физичка активност

Укључивањем физичке активности у своју дневну рутину, било да је у питању шетња или тренинг, смањује се крвни притисак и ниво стреса након напорног дана и побољшава расположење. Научно је доказано да физичка активност доводи до побољшања физичког и менталног здравља и смањује могућност развоја депресије или анксиозности. 

image
VV inauguration
banner