Магазин

Имате ли и ви полицу са књигама које никада не читате

Скоро свако има ''ону'' полицу, или чак више њих, на којој се налазе књиге које скоро нико не чита. Већ је годинама део дома, али када почне да смета, да ли је најбоље отарасити је се? Ако то није опција, постоји више примена које може имати.
Имате ли и ви полицу са књигама које никада не читате© Pexels/Pixabay

Велика је, има превише књига и само ''скупља прашину''. Ипак, многима је тешко да се тек тако отарасе књига и ове полице (макар на њој били уџбеници и сликовнице из детињства, које сигурно више нико неће користити). Ипак, могуће је себе убедити да има више од само декоративне сврхе:

Место за остављање стварчица

Ако уклањање ''бескорисне полице'' није опција, она може постати место за прикупљање свих других бескорисних елемената у кући. Нефункционални поклони или предмети који су импулсивно купљени, а немају конкретну сврху, могу се оставити на полици постепено пасти у заборав, као и сви средњошколски уџбеници на њој.

Интелектуална илузија

Лако је заварати друге и деловати као веома начитан интелектуалац са препуном полицом различите литературе. Није важно које су књиге у питању, ако их има довољно, вероватно нико неће покушати да приђе и детаљно прегледа сваки наслов. Такође, у овом случају, може се указати прилика за позајмљивање препоручене литературе другима. С обзиром да нико никада не враћа позајмљене књиге, овако се може суптилно и ефикасно смањити број књига на својој и попунити туђа бескорисна полица.

Рапоред по боји за визуелни ефекат

Издвојити један дан и организовати целу полицу по бојама корица може бити забавна и продуктивна активност. Потребно је само ређати књиге сличних или истих боја једне до друге и на овај начин направити занимљиву естетику елемента који се не користи. Ако полица већ годинама стоји нетакнута, може се мало унапредити као декорација.

Ако ништа не успе, време је за озбиљне одлуке

То јест, коначно одлучити коме продати или поклонити све те силне књиге. На пример, добро је дати књиге из детињства пријатељима који имају малу децу. Ипак, ако поклањање пријатељима није довољно, добро је истражити места или хуманитарне организације које би искористиле ове књиге на бољи начин. Осим што је полица коначно (већином) празна, књиге ће добити ''нов живот''.  

image