Магазин

Kомплет лепиња 8. најбоље јело на свету

Специјалитет златиборског краја, комплет лепиња, заузела је осмо место у категорији најбољих јела на свету, према реномираном гастрономском сајту "Тејст Атлас". Припрема се од кајмака, јаја и чувеног претопа, запече се и осваја свакога ко је проба. А што се тиче свих нас који су је бар једном јели, можемо рећи да је без конкуренције и заслужује убедљиво прво место.
Kомплет лепиња 8. најбоље јело на свету© Приватна архива

Златибор и околина одавно су познати по својој богатој гастрономској традицији, а један од његових највећих кулинарских звезда јесте чувена комплет лепиња. Мало је речи да бисмо исхвалили ово јело, јер оно само говори за себе - често се појављује на престижним светским листама, а сада се нашло и међу најбољим јелима на свету. 

Иако је хранљив и веома калоричан, овај специјалитет се најчешће једе за доручак и најбоље прија уз чашу јогурта или киселог млека. За најаутентичније искуство, препоручује се да се једе рукама.

Овај деликатес се састоји од традиционалне лепиње која се пресече на пола, премажи густим кајмаком и прелије јајетом. Комбинација се накратко запече, а затим треба да се прелије мешавином топле масноће, локално познате као претоп.

Kомплет лепиња је остварила је највишу просечну оцену од 4.50/5 на основу 453.720 важећих корисничких оцена за 11.781 јело - рачунајући само оцене корисника који су заиста пробали јело. Рангирање покрећу алгоритми који строго филтрирају ботове и националистичке гласачке обезбеђујући чисту демократску математику: без жирија, без магије, наглашава Тејст Атлас.

На друштвеним мрежама је било само речи хвале, али су неки приметили да на званичном видеу фали гастриномска магија - претоп.

Према тој ранг листи, најбоље јело на свету је вори-вори из Парагваја, следе пица наполитана из Италије, Тајарин ал Тартуфо такође из Италије.

Својеверемено је проглашена за најбољи доручак на свету

Комплет лепињу или "лепињу са све", како су је некад звали, регистровао је 2005. године Драган Лазић, власник Пекарске радње Шуљага у Ужицу. Он је пре извесног времена за РТ Балкан појаснио како се прави незаборавни специјалитет јаког укуса: "Код нас у радњи је комплетна производња и лепиње печемо у српској зиданој пећи. Свакој се одсече поклопац, па се ставе кајмак, јаја и све се добро измућка. Запече се док не буде румена, а по жељи муштерија се дода претоп", објасно је тада Драган. 

image
Live