Магазин

На листи најбољих супа на свету и наше јело, али ми га не зовемо супом

Познат је војнички, може да буде и клот, али и са сланиницом и сувим месом. Јунаку даје снагу, а деца га касно заволе, али дефинитивно није супа, мада се нашао на листи 100 најбољих супа на свету и то на 20. месту. Његово величанство - пасуљ.
На листи најбољих супа на свету и наше јело, али ми га не зовемо супом© freepik/freepik

Изрека:"Пасуљ јунака и храни и лечи", настала у неким старим временима, када се ово јело кувало у већим количинама него данас, како би се прехранила многочлана породица, која је радила тешке послове на селу.

Наши стари нису ни сањали да ће "чорбасти пасуљ" бити на листи најбољих супа на свету. Не само због чињенице што кувани пасуљ није супа, већ и због тога што се деценијама сматрао сиротињским јелом. Међутим, сајт Тејст Атлас (Taste Atlas), кувари и кулинарски критичари који процењују јела широм света, сматрају да је ово јело не само изузетно хранљиво, већ и јако укусно. 

Ево шта пише на поменутом сајту о нашем специјалитету:"Пасуљ је популарна српска супа која се традиционално спрема од белог пасуља. Обично се крчка са кобасицом, сланином или сувим месом и поврћем, као што су лук и шаргарепа, а обично се паприка, ловоров лист и бели лук користе као зачини. Ово јело је типичан представник српске кухиње, а веома је популаран и на целом Балкану, посебно у земљама у окружењу. Препоручујемо да јело послужите са малог хрскавог хлеба или исеченог сировог лука са стране."

Пасуљ спада у ред повртног биља високе биолошке вредности, донет је из Италије у 17. веку. Историчари кажу да је на територију Србије дошао преко Земуна, који је тада припадао Аустоугарској царевини. Српске домаћице су брзо откриле какво укусно јело од њега може да се скува, и тако је он постао српски национални специјалитет. 

image
VV inauguration
banner