Магазин

"Лета без нета" - Шта се радило пре интернета

"Посећеност изложбе 'Лета пре нета' је велика, на наше задовољство, до сада је изложбу видело преко 5000 посетилаца", каже кустос музеја Милена Видосављевић за РТ Балкан.
"Лета без нета" - Шта се радило пре интернета© pexels/Pixabay

Ово је прва интерактивна изложба "Музеја науке и технике" намењена искључиво деци, која у оквиру предшколских и школских група највише долазе радним данима, док је викендом највише индивидуалних и породичних посета. Најмлађа публика је први пут у прилици да се сусретне са појединим техничким уређајима, док се њихови старији чланови породице на моменат могу вратити у прошлост и присетити се како су изгледала лета пре интернета.

"Изложба је осмишљена тако да буде интерактивна, да свака од 6 станица има свој интерактивни одељак где деца могу да се поиграју и кроз игру науче нешто о самом уређају. Сви овакви експонати су им веома занимљиви, али бисмо можда акценат ставиле на фиксни телефон на који могу да се јаве и разговарају. Тренутак у коме чују звоно фиксног телефона свакако никога не оставља равнодушним. Фиксни телефон је увек права забава за одрасле, будући да деца често покушавају да направе селфи и пронађу начин на који би послали поруку", каже кустос музеја и једна од три ауторке изложбе Милена Видосављевић.

Како је настала изложба "Лета пре нета"?

"Настала је као шири оквир емисије које смо снимале за децу - "Музејска питалица". Снимиле смо 6 епизода емисије у којој су главни актери деца која се по први пут сусрећу са техничким предметима који више нису у употреби, као што су то грамофон, вокмен, писаћа машина, фиксни телефон, фото апарат са филмом и гејмбој. Деца су имала прилику да сама истражују дате уређаје и да одговарајући на наша питања сами схвате како шта функционише. Њихови одговори, домишљати и симпатични, били су нам инспирација да све те предмете мало ближе објаснимо и дамо им један шири оквир," каже наша саговорница.

Колико ће изложба помоћи садашњим генерацијама да макар мало схвате  прошла времена?

"Сматрамо да смо им заголицале машту скинувши фокус са садашњице. Наиме, наше путовање кроз време од станице до станице завршава се управо садашњим временом и мобилним телефоном који је нашим најмлађим посетиоцима најближи технички уређај. У самом мобилном телефону можемо наћи и музику и писмо и фотоапарат, али сви ти феномени су се развијали засебно а то је био дуг историјски пут."

Изложба има практични, едукативни и забавни карактер. Поставка је подељена на две временске зоне: Овако је некада било и Овако је почело , као и шест тематских станица: Пиши-бриши; Када моје уши чују; Птичица; Хало, ко је; Забава у кутији и Рингераја. На крају поставке је станица Сурф без даске, у склопу које се све поменуте станице обједињују у само једном предмету.

Ауторке ове јединствене изложбе су Милена Видосављевић, Милена Врзић Бешић, Мирјана Бабић и Тамара Тешевић. Изложба је отворена за посетиоце до краја фебруара.

image
VV inauguration
banner