Магазин

Пет најзанимљивијих библиотека на свету

Од свог оснивања, пре више хиљада година, библиотеке не само што окупљају љубитеље писане речи, већ и чувају од заборава део историје. Многе од старих библиотека су нестале у ратовима и природним катастрофама. Оне које су одолеле зубу времена и даље су за дивљење, а нове које тек настају, одговарају времену у коме тренутно живимо и често су необични спој технологије и историје.
Пет најзанимљивијих библиотека на свету© pixabey/TheoCrazzolara

Прве библиотеке настале су пре више хиљада година. Већ око 700. године пре наше ере, народ Месопотамије имао је добро уређене библиотеке по својим храмовима и палатама. Књиге су у тим библиотекама биле глинене плочице исписане клинастим писмом.

И Египћани су имали библиотеке које су чували свештеници по храмовима, а књиге су биле направљене у облику свитака од папируса. Најчувенија библиотека свих времена, била је у Александрији направљена 300. године пре наше ере, а поседовала је скоро 70.000 свитака. 

Наш пут кроз неке од најлепших библиотека данашњице почећемо причом о покушају оживљавања управо ове најстарије библиотеке.

Библиотека "Александрина", Александрија, Египат

Библиотека "Александрина", отворена 2002. године, замишљена је као оживљавање древне библиотеке у граду који је основао Александар Велики пре 2.300 година. Првобитна "Александријска библиотека", садржала је највећу колекцију књига и рукописа свог времена и сматрана је престоницом знања пре него што је уништена у пожару пре скоро 2.000 година. Библиотека "Александрина" је изграђена на величанственом месту поред древне луке Александрије у историјском центру града. Дизајнирала је норвешка архитектонска фирма, а нова институција укључује библиотеку са просторијом за осам милиона књига, четири музеја, четири уметничке галерије, планетаријум и лабораторију за рестаурацију рукописа. Зграда се простире на 160 метара у пречнику и иде 32 метра у висину, док је 12 метара под земљом. Отворени трг и рефлектујући базен окружују зграду, а пешачки мост повезује град са оближњим Универзитетом у Александрији.

Често су библиотеке осниване уз манастире или цркве, а као најстарија хришћанска библиотека сматра се "Јерусалимска библиотека", основана у 3. веку. У Чешкој Републици још увек постоји библиотека под окриљем манастира, која је успела да одоли свим променама у друштву.

"Страхов" (Strahov) бибилиотека, Праг, Чешка Република

Основана је 1679. године и сматра се једном од најбоље очуваних историјских библиотека на свету са хиљадама књига које датирају из 16. века. Сјајне фреске Сиарда Носецког (Siard Nosecký) и Антона Маулбертсцха (Anton Maulbertsch) којима су украсили плафоне остављају посетиоце без даха, а на позлаћеним и изрезбареним полицама стоје вредне књиге.

Библиотека је саставни део истоименог манастира у Прагу, који је основан 1120. године. Манастир и библиотека су преживели велики број катастрофа: велики пожар 1258. године; различите војске су га неколико пута пљачкале.

Теолошки хол је изграђен у 17. веку на иницијативу управника манастира. Име ове бибилиотеке потиче од врсте литературе која се у њој налазила, која је бројила 18.000 књига. Због велике количине књига које су монаси скупили, морала је да буде изграђена још једна библиотека, односно филозофски хол, у 18. веку. У филозофском холу се налази 42.000 књига које су посвећене различитим научним дисциплинама: историји, филозофији, астрономији, математици...

Савремене библиотеке карактеришу чисте линије, отворени простори али и нове технологије, необични облици грађевина и импозантни број књига. 

"Централна бибилиотека" у Сијетлу, САД

Редизајном библиотеке у Сијетлу, створен је информативни центар за све облике медија. "Централна бибилиотека" се сматра-ремек делом савремене архитектуре, коју је пројектовао Рем Колхас са циљем да објекат буде у исто време и отворен и затворен, а споља делује као изломљена зграда. Зграда од 11 спратова направљених комбинацијом стакла и челика, налази се у центру Сијетла, у Вашингтону, а отворена је за јавност 23. маја 2004. године. У њој се налази преко милион књига и стотине рачунара. Поред модерног дизајна, ова библиотека поседује најмодернији систем за претрагу књига и материјала.

"Старфиелд" библиотека у Сеулу, Јужна Кореја

Спектакуларна "Старфиелд" библиотека у Сеулу била је сензација од тренутка када је отворена, 2017. године. Не зна се да ли више пажње привлачи њен драматичан дизајн или неочекивана локација - у највећем подземном тржном центру на свету. Библиотека садржи скоро 50.000 књига и часописа различитих жанрова, а сваког месеца организована су предавања аутора и уметничке изложбе. На 2 спрата и 2.800 квадратних метара пространог простора пуног светла и стакла налази се 50.000 књига распоређених на високе полице. Највише пажње привлаче 3 полице за књиге, од којих је свака 13 метара висока. Ротирајући средишњи делови укључују дрво воћа/поврћа и торањ од књига. У библиотеци је доступно скоро 600 домаћих и страних часописа. Користећи хаштаг #starfieldlibrary на Инстаграму 41.000 посетилаца је означило да је посетило ову библиотеку.

Библиотека "Васконселос", Мексико Сити, Мексико  

Отворена је 2006. године и простире се на 40.000 квадратних метара са око 600.000 књига, укључујући и збирку на Брајевом писму. Отворене полице и зидови налик скелама, претварају дан у библиотеци у уметничко искуство. Дизајнирао је Алберто Калач, а налази се у зеленој ботаничкој башти која је некада била неплодна област у Мексико Ситију. Названа је по мексичком писцу Хозеу Васконселосу, а ова институција је такође галерија за уметнике који приказују своје радове попут Габријела Ороска, који је направио скулптуру од скелета кита.

image