Магазин

Вини Пу као јунак хорор филма

Од краја прошле године, Вини Пу је постао "јавно добро", па је лик овог меде почео да се користи и на начине које нисмо очекивали. Хорор филм са његовим ликом, показао је како изгледа када позната дела постану доступна свима за коришћење. Очекује се да ће наредне године лиценцу изгубити Мики Маус и Тигар из Пуове дружине.
Вини Пу као јунак хорор филма© pixabey/csekeklari

Вину Пу који обожава мед и већина његових пријатеља животиња, ушли су у јавно власништво у јануару, а већ су њихови ликови искоришћени на другачији начин од онога како смо навикли. Вини Пу и његов блиски друг Пиглет, сада су звезде хорор филма "Вини Пу: Крв и мед" који је написао и режирао Рис Вотерфилд. Радња филма почиње када Вини и Пиглет убију и поједу свог другара магарца, а затим крећу у убилачки поход.

Не очекује се да ће филм бити блокбастер и да ће зарадити велики новац, али је покренуо проблем великих филмских студија и заштиту права ликова која полако истичу.

"Вини Пу" је књига за децу из 1926. енглеског аутора А. А. Милнеа у којој је први пут илустрован овај меда. "Дизни" је креирао своју верзију овог лика, а од 1961. године компанија "Волт Дизни" је имала ексклузивно право да снима цртане филмове, продаје брендирану гардеробу и играчке са ликом овог дебељушкастог меде. 

У интервјуу за магазин "Варајети", Вотерфилд је рекао: "Покушали смо да будемо изузетно опрезни. Знали смо која су њихова ауторска права и шта су они урадили. Зато смо учинили колико смо могли да филм буде заснован само на Винијевој верзији из 1926. године. Нико ово неће заменити, односно помислити да је у питању Дизни. Када видите постер или трејлер за филм, нема шансе да помислите да је ово дечја верзија Вини Пуа."

Шта се у овом случају заправо догодило? Када се добије право за коришћење нечијег ауторског дела, потребно је креирати своју верзију лика на основу оригинала из времена када је добијена лиценца. Тако је за редитеља најновијег филма о Вини Пуу, било важно да не прелази ову границу, тј. да не користи лик цртаног јунака на начин на који га је "Дизни" приказивао. Иако већина људи сматра да "Дизни" неће направити хорор филм, ипак ако одређено дело доведе јавност у заблуду, односно помисли да је повезано са Дизнијем, могло би да дође до великих правних последица. Компанија може одлучити да брани своја имовинска права ако неко користи верзије или карактеристике ликова за које Дизни верује да их и даље поседује. Многи сматрају да ће у будућности бити много судских спорова око тога.

Време од креирања неког дела, када је под заштитом и искључиво у рукама компаније или уметника који га је створио (у овом случају лик), након 95 година, постаје јавно добро, и свако има право да га користи на начин који жели. Ауторска права су временски ограничена. 

"Дизни" и даље задржава ексклузивна права на Тигра, који је Вини Пуоов друг. А за многе друге ликове, компаније је покушавала да продужи право поседовања. Тако је лик Микија Мауса остао дуже у власништву компаније, али сада већ нико од стручњака не верује да ће пролонгирање и даље бити могуће. Власништво права на лик Мики Мауса, истиче 2024. године. Шта ово значи за познатог Микија? Лик овог миша може се користити из оригиналне фазе како би неко креирао свог Мики Мауса, али уколико се у било ком делу учини да људи помисле или их асоцира на "Волт Дизни", што многи предвиђају јер су деценије уложене у креирање и маркетинг овог лика, компанија може рећи да је њихов заштитини знак угрожен.

 

image