Магазин

АИ уметност не може добити ауторска права

Америчка агенција за ауторска права (U.S. Copyright Office) је донела одлуку о ауторским правима везана за уметност креирану коришћењем програма вештачке интелигенције, преноси РТ.
АИ уметност не може добити ауторска права© Pexels/Tara Winstead

Агенција је донела званичну одлуку којом се одбија захтев на ауторска права на АИ (Artificial Intelligence) уметност, јер аутор рада није људско биће већ је креиран коришћењем вештачке интелигенције. Ово стоји у одлуци у писму намењеном илустраторки Крис Каштанови, која је покушала да добије ауторска права на рад за који је користила АИ софвер. Агенција је навела да ће бити прихваћена дела која су искључиво урађена људском руком. Одбили су и захтев за прихватање АИ страница на којима је ауторка доцртавала исправке, јер су биле недовољно приметне.

Каштановин адвокат се не слаже са одлуком и у онлајн објави објашњава да рад није у целости креиран АИ програмом, што значи да његов клијенту могу да се одобре ауторска права. Додао је и да верује да ће АИ програми ускоро бити прихваћени исто као фотографија, коју су људи често одбацивали када је тек почела да се развија.

Недавно је музичар Ник Кејв изразио велико незадовољство по питању програма вештачке интелигенције у креативним индустријама, након што му је један од обожаваоца послао АИ стихове песме. Пре тога, АИ сликовница за децу је била велика тема на интернету, јер су многи сматрали да зарађивање од таквих радова није етички коректно.

АИ програми су контроверзни већ месецима и у неколико наврата је дошло до проблема у свету уметности због појединаца који примењују ову дигиталну алатку. Дизајнери, музичари, илустратори и други креативци се буне против примењивања алата које црпе слике, пикселе, звукове, речи и сличне ''информације'' од већ постојећих уметничких дела (које је направио човек).

image