Магазин

Да ли су дигитално програмирана дела претња уметницима

АИ (Artificial Inteligence) уметност се креира дигиталним путем, коришћењем вештачке интелигенције. Једни сматрају да је ово корак напред у развоју уметности у савременом добу, док се други не слажу са схватањем да овако стварање припада уметности
Да ли су дигитално програмирана дела претња уметницима© Pexels/Ivan Samkov

Дигитални рад захтева познавање уметности, као и озбиљно вежбање у програмима и алаткама које он садржи. Дигиталне илустрације постоје годинама, али их не би требало поистовећивати са АИ (Artificial Inteligence) илустрацијама. 

Са развојем Метаверзума, мењају се и наше потребе за изражавањем. Из овога се родила нова грана онлајн садржаја. АИ уметност се прави коришћењем посебних софтвера за креирање слика - потребно је да се унесе неколико кључних речи у програм да би се облици појавили и колико год је могуће, прецизно формирали. Ако у програм убацимо речи ''дечак, лопта, ливада'' можемо добити готову композицију која садржи ова 3 елемента. Можда неће изгледати савршено прецизно, нити ће личити на нашу замисао, али невероватно је видети мноштво резултата који могу да се добију са мало информација (и труда).

На друштвеним мрежама су се развили бројни филтери и трендови АИ уметности, многи су стварали слике од неколико кључних речи или су прерађивали своје фотографије на овај начин. На почетку је ово била интересантна игра и многима је било занимљиво да посматрају магично формирање слике без изједне повучене линије или потеза четке. Довољно је коришћење тастатуре и свако може направити одређену композицију која је најчешће велика мешавина боја и текстура.

@aiartanimations Have you ever dreamed of being picked up by a friendly alien and given a complete tour of the universe? 🛸 #ai#aiart#art#aliens#alienart#aiartist♬ Interstellar (Main Theme) - Random Piano

Међутим, да ли је ово уметност?

Многи професионалци, аматери и љубитељи уметности се не би сложили. Ова тема је покренута када је АИ илустрација у Америци освојила прво место на такмичењу лепе уметности. Од тада су  многи изјаснили своје ставове и одбојност према награђивању оваквих радова. Уметност је, пре свега, лична ствар. Без обзира на медиј, стил и тему рада, оно што дело чини осећајним и значајним, је ''душа'' коју свако дело има. Она се не може испрограмирати и компјутерски анализирати, већ је потребна искрена веза између аутора и материјала. Такође, многи брину да ће овакав метод рада заменити професионалне дизајнере и илустраторе.

@xiasenn Răspunde lui @seomvffin Here you go #tutorial#fyp♬ ANTIFRAGILE - LE SSERAFIM

Технологија је помогла свету уметности на многе позитивне начине. Учинила је учење и креирање доступнијим, бржим, богатијим. Постоји на стотине хиљада радова направљених у дигиталним програмима, али они не би настали без вежбе и руке аутора.

За АИ уметност није потребна вештина, време, па чак ни љубав. Свако може описати идеју у неколико речи и оставити да софтвер одради своје. Да ли је ово симпатична занимација? Да. Да ли је искрен уметнички рад? Не. Овакав процес не даје простора за истраживање, индивидуалност, продубљиваље. Чак и многи љубитељи оваквих илустрација се слажу да ово није традиционалан и ''исправан'' приступ, већ новитет који даје непредвидиве и брзе резултате.  

Упркос свему, АИ радови су постали хит и сигурно ће се даље развијати. Позитивне стране су буђење интересовања код оних који нису до сада имали храбрости да се опробају у свету уметности. У неким случајевима могу бити и извор инспирације. Важно је да они који користе АИ и уживају у оваквим програмима буду свесни разлике између креативности и уметности. Можда ће се ови програми прилагодити људима и за неколико година поседовати могућност за показивање индивидуалности и аутентичности.  До тада, АИ филтери могу остати безопасна разонода. Свет уметности је прошао многе турбуленције кроз историју и ово је једна од њих. Време ће показати колико ће заиста утицати на остале медије који се поштују и примењују хиљадама година.   

image