Магазин

Осам намирница које имају више протеина од јаја

Нутриционисти све чешће препоручују исхрану богату протеинима не само спортистима, већ свима. Пре свега јер су намирнице богате протеинима (осим што су важне за изградњу мишића и костију), корисне за превенцију гојења, брже нас засите и дуже се варе. Међутим, стално се троше, па је потребно непрестано их уносити. Које су то намирнице одличан извор протеина, већи и од јаја?
Осам намирница које имају више протеина од јаја© pixabay/congerdesign

Протеини су неопходни ћелијама људског организма - за раст и регенерацију, као и за добро функционисање и структуру свих живих ћелија у организму. Дуго су се јаја сматрала највећим извором протеина са 6 грама протеина по 1 комаду. Али многе друге намирнице нуде исто или чак више протеина.

Леблебије

У само пола шоље леблебије, налази се чак 8 грама протеина. Људи су уживали у њима још од времена старог Египта, а ових дана су најпознатије као основа за хумус. Уколико желите да додате мало протеина свом јелу убаците шаку леблебија у салату или их скувајте у супи. 

Швапски сир

Овај хранљиви извор протеина, са скоро 12 грама у пола шоље, добро се слаже са другима намирницама јер нема јак укус. Направите здраву ужину тако што ћете помешати свеж швапски сир са воћем, или га користите као тајни састојак за још више протеина у палачинкама.

Путер од бадема

Овај кремасти намаз није толико познат као његов рођак, путер од кикирикија. Али са 7 грама протеина у 2 супене кашике, заслужује би да буде. Са пуно масти здравих за срце, то је одлична ужина пре тренинга. Можете га направити чак и код куће - потребни су вам само бадеми и блендер. Овако припремљен намаз можете зачините циметом, мушкатним орашчићем, екстрактом ваниле или каријем у праху, по укусу.

Чедар сир

Овај сјајни сир је пун протеина, око 7 грама на 28 грама сира, а богат је и другим хранљивим материјама - калцијумом, цинком, фосфором и витаминима А и Б12. Увек бирајте овај сир са мање масноће, јер масти које се налазе у млечним намирницама нису добре за здравље срца. Сир такође може бити и веома слан, па уколико имате проблема са конзумирањем слане хране, избегавајте да га једете у већим количинама.

Сочиво

Пола шоље ових махунарки даје вам 8 грама протеина, отприлике онолико колико бисте добили од око 28 грама посног месног одреска. Долазе у пуно боја - браон, зелени, црни, жути, црвени и наранџасти. Кува се брже од пасуља и без претходног потапања у воду. За вегетаријанске пљескавице, најбоље је користити браон сочиво, док је зелено најбоља опција за салате, а црвено сочиво је за зачињени кари.

Семе бундеве

Уколико вам остану семенке након што бундеву изрендате за питу испеците их у рерни. Још је лакше купити већ печене семенке у продавници, а на само 28 грама добићете 8.5 грама протеина. Такође су добар извор цинка, гвожђа, бакра, магнезијума, калијума и селена. Одлична ужина је шака ових хранљивих семенки са јабуком. Или их умешајте у овсену кашу, гранолу или тесто за домаћи хлеб.

Шкампи

Потребно вам је само око 112 грама ових шкољки да бисте добили више од 17 грама протеина. Такође имају мало калорија и масти, а добра вест је што од свих плодова мора имају најмање живе. Шкампи се брзо кувају, али би их требало избегавати поховане или пржене у дубоком уљу. Уместо тога, шкампе на жару, тестенина са маринара сосом су брз оброк богат протеинима.

Киноа

Ово цело зрно (заправо јестиво семе) садржи око 7,5 грама протеина по шољици и фантастичан је извор влакана. Киноа је погодна за исхрану особа које не конзумирају глутен. Лако се кува и има изузетно благ укус, па ју је боље комбиновати са салатом или са другим житарицама. Могу се јести скуване у кашу, или као грицкалица, искокане на исти начин као кокице.

image
VV inauguration
banner