Магазин

Зашто је важно да ушушкате свог тинејџера у кревет

Када су наша деца мала, једно од најзначајнијег доба дана је када их увече смештамо у кревет. Често правимо ритуал од тога. Направимо им омиљену топлу купку са мехурићима, заједно са њиховим омиљеним играчкама. Мазимо се и кикоћемо и стварамо сјајне успомене заједно. Како расту, са адолесценцијом, ови ритули престају. Међути, рутина одласка на спавање код наше старије деце важнија је него код наше млађе.
Зашто је важно да ушушкате свог тинејџера у кревет© freepik/freepik

Ако имате тинејџера или тинејџере, можда мислите да им нисте више потребни па се повлачите, или сте можда управо ви ти који не желе да долазе да их ушушкају као малу децу, пре свега јер нису баш пријатни према вама у овом периоду. Можда се понашају као да су "кул" и као да их није брига шта радите, али просечан, чак и најнервознији тинејџер, неће рећи "НЕ" родитељу који је дошао да их ушушка, сматрају психолози. 

Како деца постају старија, често почињу да се удаљавају од родитеља. Имају нека своја размишљања које више не деле са старијима. Имају наде и снове и страхове које све више држе за себе. Ево 5 разлога због којих би требало да ушушкате своје тинејџере ноћу:

Некада је довољан само загрљај да се осете боље

Притисци које стварају многобројне обавезе пре свега школа, затим породичне обавезе, пријатељске везе и свеопште присуство технологије, на крају дана буду превише за једног тинејџера. Када се светла угасе увече и све се утиша, код неке деце тек онда почињу да се роје негативне мисли, осећај притиска од хиперстимулације, а много деце осети и анксиозност. Загрлите свог тинејџера и само му шапните да ће све бити у реду. Адолесценција је тешко доба за свако дете и некада је само битно без разговора и сувишног објашњавања, дати детету до знања да сте ту, да бринете.

Они ће се отворити

Кључ за отварање срца тврдоглавог тинејџера, који збуњено трчи кроз дане, уз промене свог тела и света око њега, најбоље ћете пронаћи у мирном и спором приступу. Полако припремајте кревет, пригушите светла, седите на ивицу кревета, помазите га по коси. Нека од питања које им можете поставити могу бити - Какав је заиста био твој дан? Јеси ли добро?... Погледајте их право у очи и знаћете тачно шта би требало да питате.

"Уливате" им љубав

За већину људи нема ништа утешније на свету, него сазнање да се неко брине и са љубављу труди око њих. Као када спавате, а неко само приђе и покрије вас преко стомака. Или када пријатељ дође, само да сазна како сте, и одједном више нисте сами, јер постоје људи којима је стало! Родитељи који су пробали да спреме за спавање своју велику децу, сматрају да је ефекат пет до десет минута разговора са тинејџером, као сва горе побројана осећања и ситуације у једном. Загрљај и брижност су најбољи лек против усамљености и проблема.

Показујете им да могу да рачунају на вас

Када будемо вољни да питамо нашу децу за њихово мишљење о разним стварима, они ће бити много спремнији да нас  саслушају. Разговарајте са њима о разним догађајима који су се десили током дана. Питајте их шта мисле. Постављајте им питања на која не могу д аодговоре са једноставним "да" или "не". Деца (и тинејџери) воле и треба им рутина и структура у животу, како би им помогли да се осећају сигурно. Ако их редовно и с љубављу ушушкавате, они почињу да се радују тим минутима "један на један", сваке вечери. Без обзира колико су стари! У ствари, у данима када им је живот био посебно тежак: њихови пријатељи су злоће, имали су изненадни тест из математике или су изгубили утакмицу, почеће да се ослањају на барем тих неколико минута на крају дана, када ћете неминовно тихо ући у њихову собу и пружити им преко потребну љубав и пажњу. Помислите само, ако се могу ослонити на вас, онда ће вам можда веровати довољно да вам кажу ствари које их муче. А знате и сами колико је то тешко и ретко имати са тинејџером.

Завршите дан нежно

Поменути тешки дани, чести су у тинејџерском узрасту. Када су спремни за кревет, на крају дана, када је било тешко донети добре одлуке или их уопште нису донели, лепо је да им неко да до знања да постоји особа који навија за њих, без обзира на све.

image