Магазин

Парализа сна: Затрашујуће "вантелесно искуство"

Током историје, визије духова у парализи сна, збуњивале су преплашене не људе. Сада наука све више упознајући рад мозга, даје информације шта се тачно дешава када наше тело током спавања не може да се помери.
Парализа сна: Затрашујуће "вантелесно искуство"© pexels/Aidan Roof

Замислите да се будите у потпуном мраку, парализовани од главе до пете. Покушавате да вриштите али не можете. Изненада примећујете духа који крвари, над вашом главом. И пре него што стигнете и да помислите да реагујете, тај дух вас напада.

И док прича делује као део хорор филма, искуства попут овог називају се парализа сна. Парализа сна, стање које се може десити пре сна или при буђењу, има сваки пети човек. Као да ово стање није довољно застрашујуће само за себе, неким људима се додатно појављују магична створења, демони, вештице и вампири. Сцене у којима нас неко магично биће јури како би нас повредило, објашњене су најчешће као ноћна мора која је оживела пред нашим очима.

И док је сада наука открила разлоге појаве овог феномена, и даље остаје недоумица због чега током овог стања неке особе виде духове.

Парализа сна се дешава у преласку из будности у РЕМ фазу, дубоког сна у коме сањамо. Како би нас зауставио да се не понашамо физички као у јави (а не у сну), наш мозак тренутно паралише цело тело. На неки начин споје се реалан и свет снова.

Након деценије истраживања, Баланд Џалал, неуронаучник са Харварда, сматра да су научници развили теорију да објасне како мозак дочарава ове убедљиве слике. Уместо духова, које мислите да видите, ваш мозак је збуњен да препозна себе (како физички, тако и ментално); осећај да смо чврсто у свом телу. Овакви феномени пружају дубљи увид у то како настаје ваш осећај себе и колико то може бити крхко, преноси "Тајм". 

Парализа сна може изазвати сабласне сензације лебдења ван тела или осећај да гледате у себе са плафона спаваће собе. Многе културе, попут Египта и неких делова Италије, верују се да је парализа сна натприродна. Искуства ван тела се често описују као врста "астралног путовања" где душа напушта физичко тело путујући у паралелну димензију. Али вантелесна искуства могу поуздано да се репродукују и у лабораторијским условима. "Једноставно пореметимо регион мозга који се зове 'темпопариетални спој' у паријеталним режњевима. Ова област помаже да се изгради ваш појам о телу, и важна је за вашу способност да разликујете себе од других. Обично се искључује током РЕМ спавања, због чега можете да видите себе из перспективе трећег лица (попут Нетфликсовог филма), а некад се можете наћи у туђем телу", каже Џалал.

Међутим, оно што је људима било страшније је не то да они постану духови, већ да их прогања дух! Чак 40 посто оних који су имали парализу сна је пријавило да су им се догодиле епизоде халуцинације. Ова створења су обично у неком тамном ћошку собе, полако прилазе кревету, пре него што нагло почну да даве и гуше особу која доживљава парализу сна. Спавачи некада пријављују да их ове демонске фигуре сексуално узнемиравају, наводе истраживачи.

Када људи схвате да су парализовани, део мозга задужен за покрет, шаље поруке телу да се помери. Гладан за информацијама од тела, мозак ће покушати да разјасни конфузију тако што ће конструисати слику вашег тела. Ово може довести до језивих халуцинација, као што је да видите себе како се ротирате у ваздуху попут торнада или тонете у кревет као да се давите у живом песку. Или можете да имате искуство ван тела. Другим речима, мозак је машина за предвиђање (ваших реакција и понашања) која је увек у послу, а пошто још увек траје парализа тела, мозак покушава да предвиди и надомести оно што би тело могло следеће да уради, и покушаће да испуни та очекивања.  

Коначно, остала је велика мистерија зашто људи имају тенденцију да виде безлична створења из сенке (силуете) током парализе сна. Џалал сматра да би требало да на овоме будемо захвалини "лењој" природи нашег визуелног система. Наш мозак прави грубе цртане скице духа, јер би детаљније попуњавање ових детаља захтевало ангажовање ширих и специјализованих неуронских мрежа.

 

image