Магазин

Дневник снова: Пут у средиште душе

Неки људи мисле да ништа не сањају, док други до танчина описују све детаље сна који су имали претходне ноћи. Иако научници тврде да сви сањају, можда би дневник снова могао да пробуди код неких људи сећање на њих.
Дневник снова: Пут у средиште душе© pexels/Ron Lach

Франкенштајн, шиваћа машина, периодни систем елемената и Терминатор били су део нечијег сна пре него што је свет сазнао за њих. А познату мелодију песме "Јестердеј" ("Yesterday") чуо је у свом сну Пол Макaртни, пре него што је одсвирао на јави.

Снови представљају менталну активност током спавања, они су некритични, без контроле и ирационални. Многи психолози тумаче снове јер они могу помоћи у проучавању несвесног дела личности и бољег упознавања самог себе. Велика заинтересованост за снове, донела је и сановнике који деценијама служе да се боље разумеју, а скоро свака култура има своје тумачење значења појава из сна.

А шта је са људима који не сањају или се не сећају својих снова? Иако је немогуће видети шта друга особа види у свом сну, зна се да у једној фази сна - РЕМ фази, свако сања. У овој дубокој фази сна, срце куца брже а мождана активност је већа. 

Било да су добри или лоши, да ли рефлектују сећања или су фантастичне слике, снови су већини људи мистериозни, па се већ дуго проучава њихово значење. Данас снови играју велику улогу у раду психолога, научника, уметника, па чак и математичара! А какву улогу сан има у животу, откриће писање дневника снова.

Дневник снова је запис о искуствима о којима се сања, представља врсту рефлексије, у којој се особа присећа важних или необичних ствари које се дешавају, а затим анализира шта би оне могле да значе. Писање овакве врсте записа о сновима људи практикују како би помогли себи, посебно уколико су на некој врсти терапије или решавају конфликте.

Снови се лако заборављају, а што више времена прође, теже је присетити их се. Записивање снова одмах након буђења, олакшаћете присећање. Такође, уколико се поведе рачуна о чему су снови, лакше ће се памтити у будућности чак иако их нисте записали, јер је то практично једна одлична вежба меморије.  

Снови могу утицати на то како се особа осећа, па није свеједно да ли  су снови добри или лоши. Након доброг и срећног сна дан почиње лепше, него након буђења из кошмара. Записивање снова може помоћи да се лакше препознају дневна осећања, јер ће се лакше препознавати шта је то што изазива одређене емоције, а да свесно не може лако да се уочи.

Најчешће помињан бенефит вођења дневника снова, је контрола снова до које се долази временом. Снови над којима особа има контролу, наивају се "луцидни снови". Особа је не само свесна да сања, већ може и да утиче на дешавања у сну. Луцидни сањари знају како да срећно заврше своје кошмаре или да потпуно избегну лоше снове.

Забавни део снова је њихово одскакање од уобичајене дневне рутине. И управо то може бити испирација за писање дневника - зашто су неке ствари представљене на начин на који јесу, па на пример, уместо маме, људи сањају прву учитељицу која се у сну представља као мама. Записивање ових снова може бити и увод у креативно решење неког проблема. Многи писци су користили своје снове као инспирацију за приче које су поделили са целим светом, као што је то чинио Едгар Алан По.

Како писати дневник снова

  • Почети одмах са писањем!

Држати дневник поред кревета, како би снови били брзо записани, одмах након буђења док су утисци свежи а сећање јасно. Како одмиче дан биће све теже сетити се детаља.

  • Писати што детаљније

Записати све што се десило у сну, место, особе које су биле присутне, звукове који су се чули, објекте и боје, какав је осећај преовладавао у сну, као и да ли су постојале још неке сензације које су занимљиве. Вежбом и временом, писање о детаљима ће бити све лакше, а што више детаља буде било, боље ће тумачење сна бити.

  • Уколико је лакше, сан се може и нацртати

Некада је људима лакше да нацртају него да објашњавају своје снове. Чаробна места и предели некада се лакше дочарају бојицама него писаном речи.

Уколико се и нацрта и испише сан, то могу бити неке јако интересантне интерпретације.

  • Упоредити сан са јавом

Пре него што се анализира сан, некада је добро описати дневне активности тог дана, па упоредити са забелешкама након сна. На тај начин се могу пронаћи разлози зашто се нешто десило или појавило у сну.

  • Обратити пажњу на обрасце који се понављају у сновима

Обрасци могу бити путоказ за неке од подсвесних идеја. Обратити пажњу на место, време када се појављују, да ли је нека особа или животиња део овог обрасца. Да ли овакав сан увек изазива иста осећања?

Већина научника данас сматра да су снови генерално продужетак будног живота, да су извучени из истих психолошких механизама који стварају мисао и понашање у будном стању. Хипотеза о континуитету сањања - један од најчешће проучаваних модела сањања, почива на идеји да је садржај снова психолошки смислен, јер одражава тренутне мисли, бриге и уверења сањара.

image