Девет правила како да разговарате са својим партнером о сексу

Није ништа ново да би требало да разговарамо о безбројним и сложеним стварима које се појављују у нашим партнерским односима. Једна од тема сваког партнерског односа су и сексуални односи. Типични савети "само причајте о томе" често се ту и завршавају, остављајући нас пред још већим проблемом. Како заправо да водимо интимне разговоре са својим партнером?

Зашто је толико тешко причати са партнером о интимности? Историја нам говори о вековима у којима су жене васпитане да не покрећу ниједну тему, а о сексу се тек никада није ни причало. Напротив, жене су учене да сексуални однос није уживање, већ потреба за продужењем врсте, неретко и морање. Управо како жене нису охрабриване да кажу своје мишљење, тако су и мушкарци у историји научили да уколико се јави неки проблем, није до њих и да они све добро раде. Како онда сада успоставити комуникацију и у овој области, када су и обични партнерски разговори на друге теме толико компликовани.

Највећи проблем настаје јер партнери сматрају да имају једнако виђење секса. Како помоћи да ове дискусије буду продуктивније и мање непријатне, ево неколико правила када је у питању разговор о сексу са партнером:

1. Дефинишите шта је то што желите

Први и најважнији корак је сазнати које су то ваше жеље. Ако немате јасну визију шта желите, како ћете то тражити?

2. Реците своје намере

Људи су прилично нервозни када им кажемо "морамо да разговарамо", посебно када се ради о сексу. Та нервоза нас тера да увежбавамо разговоре у својој глави, замишљајући стотине ужасних сценарија како разговор може поћи по злу. Подсетите себе да имате добре намере и да су ваши циљеви позитивни. Дубоко удахните и реците себи: "Покрећем овај разговор, зато што волим свог партнера и знам да смо способни за добар сексуалан живот." Понављање намере и жеље пре разговора, може ублажити вашу анксиозност. Такође, може бити од помоћи да кажете намере свом партнеру, пре него што започнете разговор.

3. Ви и партнер сте тим

Једна од најбољих ствари које можете учинити за своју везу је да мислите о себи и вашем партнеру као о саиграчима, који раде заједно против свега што им смета, како би имали најбољи сексуални живот. Нико није крив за лоше ствари у односу, јер сте ви тим. Ви сте две особе које су у вашу везу донеле осим лепих момената, донели сте и историју, компликације и потребе које се стално развијају, а ваш задатак је да све то ставите пред себе и свог партнера и схватите заједно у чему грешите.

4. Почните разговор нежно

Истраживачи кажу да почетак разговора, предвиђа и његов крај. Такође се потрдите да су услови у којима разговарате буду пријатни. Немојте започињати разговор ако партнерка кува, или партнер мора да жури лекару на преглед.

Примените ХАЛТ правило (Hungry, Angry, Lonely, Tired), по коме ако сте гладни, љути, усамљени или уморни, не започињете озбиљне разговоре.  Иницирајте разговор само када сте обоје одморни и добро расположени.

Један од трикова приликом разговора о "шкакљивим" темама, је да замислите како причате са пријатељима. Многи слушају пријатеље боље од партнера и имају више стрпљења када им се пријатељ повери.

Ево још неких трикова како започети разговор нежно:

 • Нека ваш тон буде смирен и уједначен

 • Будите свесни фацијалне експресије и говора тела, пробајте да делујете опуштено

 • Уколико сте расположени држите свог партнера за руке или га додирујте са времена на време. Овакав физички контакт подсетиће обоје колико се волите

 • Потрудите се да првих неколико ваших реченица буде изговорено посебно нежно и пажљиво

5. Почните од себе

Вероватно сте већ чули за овај савет, али хајде да га поновимо. Сваки пут када са неким разговарате, посебно о могућим проблемима, фокусирајте се на причу о себи, па на пример уместо да кажете "Никад не желиш да проводиш време са мном", кажете - "Осећала сам се усамљено у последње време."

Зашто је овакав вид комуникације добар? Ако свом партнеру кажете: "Урадио си ово", то ће изгледати као напад и вероватно ће изазвати револтиран одговор, попут "Не, нисам!" Али ако говорите о сопственом искуству, мање је вероватно да ћете подстаћи ту одбрану.

6. Причајте о једној теми 

Увек се фокусирајте на кратак и циљани разговор о сексу. Дајте једно другоме довољно времена да превазиђете било какву анксиозност. Бирајте једну по једну тему, прођите кроз све сексуалне проблеме или инхибиције везане то. Следећи пут изаберите други проблем и поновите поступак. Ево неколико предлога за разговор:

7. Оставите довољно простора за нова понашања

Желите да се ваш партнер промени? Онда морате да оставите довољно простора да то заиста и уради. Шта то значи? Неким људима треба више времена да размисле, пре него што нешто почну да раде другачије.

8.  Затворите уста и отворите уши

Знате да и ваш партнер мора нешто да каже, зар не? Ваши задаци као слушаоца су да дате све од себе да разумете свог партнера и да му помогнете да се осећа као да сте га чули и разумели. Посветите партнеру пуну и неподељену пажњу, успоставите контакт очима.

Постоји мали трик који се зове - активно слушање. Након што ваш партнер заврши разговор, покушајте да сумирате шта је управо рекао својим речима. Почните са: "Дакле, оно што чујем је..." Питајте га да ли сте исправно разумели, а ако ваш партнер каже: "Не баш", замолите га да вам објасни шта је тачно мислио. Овако стављате до знања да вам је важно да заиста разумете шта он покушава да каже.

9. Будите саосећајни

Сви ми имамо свој "пртљаг", тј. добро или лоше искуство из претходних веза, када је у питању секс. Ако се ваш партнер мучи, покушајте да будете емпатични и разумите да се носи са сопственим унутрашњим ранама, у вези са сексом.