Магазин

Дерматолози упозоравају - све је више особа са екцемом

Научници примећују да је екцем постао глобални здравствени проблем. Један облик екцема, атопијски дерматитис, појављује се чак три пута више међу децом него током седамдесетих година прошлог века. "Учесталост екцема последњих деценија се повећала пре свега под утицајем начина живота и околне средине, а поготову после пандемије Kовид 19. Дошло је до повећане појаве контактног екцема, због честе употребе средстава за прање и дезинфекцију", каже за РТ Балкан дерматолог Димитрије Карабахчиев.
Дерматолози упозоравају - све је више особа са екцемом© freepik/freepik

"Екцем је болест која мења живот и мора се схватити озбиљно. Док су његови узроци још увек нејасни, за сада знамо да пацијенти имају или генетске предиспозиције или су настали као последица утицаја из животне средине, а да алергени и стрес провоцирају њихово избијање на кожи", каже доктор Гај Вебстер, дерматолог.

Ова хронична болест погађа људе широм света. Истраживачи још увек покушавају да схвате ко је под највећим ризиком од ове кожне болести и који фактори утичу на његову учесталост. Истраживање, које је обухватило 14 земаља и које је укључивало 100.000 деце и адолесцената у своју анализу, доказало је да око 6 посто деце и адолесцената тренутно има симптоме екцема, а откривен је и пораст распрострањености али и појаве његових тежих облика. Истраживачи процењују да се учесталостповећала током протекле деценије у овим старосним групама, а најчешће се појављује у виду атопијског дерматитиса.

У циљу испитивања, они су користили анкету да сазнају колико је екцем учестао, колико је озбиљан и колико је присутан током живота испитаника. 

Чак 60 посто деце развије симптоме екцема током прве године живота, а нека деца га прерасту до одраслог доба. Бебе и мала деца са атопијским дерматитисом стално се чешу, кожа им је изиритирана, па се због тога буде и по неколико пута током ноћи, што утиче не само на њих, већ и на њихове родитеље и читаве породице. 

Лекари наводе да атопијски дерматитис прате и други проблеми - чак 30 посто више анксиозности, депресије и поремећаја спавања, него код особа које немају проблема са екцемом. Деца која пате од атопијског дерматитиса често имају проблема са поремећајем пажње (12 посто), склона су развоју анксиозности, депресије.

Шта узрокује екцем и дерматитис

Тачан узрок атопијског дерматитиса и екцема није познат, али се за сада показало да неколико фактора могу да допринесу стварању екцема:

  • Имуни систем - Уколико имате екцем, ваш имуни систем претерано реагује на мале иритансе или алергене (окидаче) из окружења. Када сте у контакту са овим "окидачима", ваш имуни систем претпоставља да су они нападачи, попут бактерија или вируса, који могу да нашкоде вашем телу. Као резултат тога, окидачи активирају природни одбрамбени систем вашег тела. Одбрана вашег имунолошког система је стварање упале. Упала узрокује симптоме екцема на вашој кожи
  • Гени - Већа је вероватноћа да ћете имати екцем ако у вашој породици постоји историја екцема или дерматитиса. Такође сте под већим ризиком ако постоји историја астме, поленске грознице и/или алергија. Уобичајене алергије укључују полен, длаку кућних љубимаца или храну која изазива алергијску реакцију. Такође можете имати генетску мутацију која узрокује да заштитна функција ваше коже не функционише како би требало
  • Окружење - У вашем окружењу постоји много тога што може да иритира вашу кожу. Неки примери укључују излагање диму од цигарета, загађивачима ваздуха, грубим сапунима, тканинама као што је вуна и неким производима за негу коже. Ниска влажност (сув ваздух) може узроковати да ваша кожа постане сува и да почне да сврби. Топлота и висока влажност могу изазвати знојење и то може погоршати осећај свраба
  • Емоционални окидачи - Ваше ментално здравље може утицати на здравље ваше коже, а пре свега висок ниво стреса, анксиозности или депресије 

Екцем карактерише упаљена, сува кожа која се љушти и сврби. Код одојчади и мале деце, обично захвата лице и власиште, али може да покрива све области осим подручја пелена. Код одраслих и тинејџера најчешће се јавља упаљена кожа, која је сува и може бити задебљана, а углавном се појављује на рукама, врату и грудима, у прегибу лакта, задњој страни колена и око скочних зглобова. Свраб је толико интензиван да се многи пацијенти чешу, док не прокрваре. То доводи до пуцања и љуштења коже, што повећава ризик од инфекције.

Дерматолози наводе да је кључна помоћ за пацијенте, спречавање или одбрана од упале. Планови лечења су засновани на старости пацијента, тежини симптома и општем здрављу. Генерално, дерматолози ће пацијентима дати информације о избегавању уобичајених иританса као што су парфимисане креме и лосиони, као и груба, уска одећа или неки материјали као што је то вуна. Такође, лекар ће препоручити правилне технике купања и хидратације и како се најбоље носити са неконтролисаним факторима као што су екстремне промене температуре. Тренутне опције лечења укључују топикалне стероидне креме, антихистаминике, оралне антибиотике и терапију ултраљубичастим светлом. 

"Постоји релативно новија генерација антиупалних лекова, који су за разлику од кортикостероида безбеднији, и за краткотрајну и за дуготрајну употребу. Што се тиче кортикостероида, не треба их избегавати, не треба се плашити и стигматизовати их. Њих само треба правилно користити и правилно дозирати, односно, лекар, пре свега специјалиста дерматолог мора да прати њихову употребу", каже дерматолог Карабахчиев.  

 

image
VV inauguration
banner