Магазин

Десет знакова да су ваше алергије ван контроле

За многе алергичаре пролеће је доба године коме се они не радују као остали људи. Док други уживају у шетњи и бујању природе, алергична особа се дружи са марамицом у једној, и спрејем за нос у другој руци. Како да знамо када наше алергије нису под контролом?
Десет знакова да су ваше алергије ван контроле© pixabay/cenczi

У сусрет пролећу, добу године кога се многе алергичне особе прибојавају, медицински сајт "ВебМД", објавио је списак симптома који могу бити знак да алергија није под контролом.

1. Алергијски поздрав

Специфични гест руком током кога бришемо нос, а кога прати "шмрцкање" и вечити осећај свраба носа (посебно код деце) - симпатично је назван "алергијски поздрав". Због тога што се овај осећај не може прикрити ни сакрити, често ће нас пријатељи питати  "Да ли си се прехладио?". Заправо алергија нам није под контролом или је неки од алергена у порасту па су наши симптоми, и поред свих мера предострожности, почели да се манифестују. Иако много алергичара усисава кућу помоћу ХЕПА филтера, остаје у затвореном простору када је сезона полена, узима лекове по препоруци лекара, опет се некада, у зависности од количине алергена тренутно присутних у ваздуху, јављају ови симптоми и само су знак да се досадашња заштита преиспита.

2. Подочњаци

Тамни кругови су још један знак алергије. Добијају се након дугорочног трљања очију када засврбе. Најбоље је узимати антихистаминике како би се зауставили симптоми као што су свраб, сузне очи, кијање и цурење из носа. Ако их већ узимате, али не делују, потребно је разговарати са лекаром о промени плана лечења.

3. Хронично запушен нос

Када имамо прехладу или грип, осећај зачепљеног носа би требало да нестане за недељу или две. Уколико овај осећај не престаје, највероватнији узрок су алергије. Током алергијске реакције, слузница носних пролаза натекне и ствара додатну слуз. Могуће је добити притисак у синосима или/и главобољу. Назални стероиди у спреју, користе се за смањење упале слузокоже у носним пролазима чији узрок су алергије. Ипак, за дугорочнији план и програм лечења, требало би се обратити алергологу, јер дужа употребна кортикостероида није пожељна.

4. Звиждање

Звук који лекари најчешће називају "звиждање" и који се код озбиљнијих случајева може чути и без стетоскопа, често је повезан са астмом, али може бити повезан и са сезонским алергијама или озбиљном алергијском реакцијом. Звиждање се дешава када су сужени дисајни путеви. У тежим случајевима је некада потребно позвати хитну помоћ. Уколико се овај звук јавља због алергија, потребно је обратити се лекару.

5. Свраб коже

Овај осећај се јавља када је кожа јако исушена, а ако не престане да сврби или ако се претвори у осип, можда је у питању екцем. Ова кожна реакција је честа код људи са алергијама. Окидачи су најчешће употреба јачих или до сада некоришћених сапуна или детерџента. Такође се могу јавити од хемикалија у омекшивачима, али и од перути кућних љубимаца или чак и од грубље тканине. Овакве промене на кожи, могу се третирати антихистаминицима, хидратантним кремама и кортикостероидним кремама. У тежим случајевима, лекар може преписати и одређене лекове.

6. Копривњача

Црвени осип, који сврби, мође трајати од неколико сати до неколико дана. Често се јавља као алергијска реакција на неку храну, лекове или убод инсеката. Антихистаминици обично дају тренутно олакшање. Уколико не помажу, и овде се могу користити неки од лекова на бази стероида. Најбоља одбрана је пронаћи и избећи све окидаче који изазивају копривњачу.

7. Несаница

Свраб коже и очију, зачепљен нос, постназално цурење, бол у синусима и други симптоми алергије могу отежати спавање. Кашљање или шиштање, такође могу отежати ноћни одмор. Неки лекови против алергија могу пореметити добар сан. Уколико често лежите будни ноћу, можда је време да питате свог доктора да вам промени план лечења.

8. Проблеми са концентрацијом

Тешко је фокусирати се када очи сузе, цури нос, а за вама је још једна бесана ноћ. Осим тога, неки антихистаминици без рецепта могу учинити да имате осећај да сте успорени, као у магли. Ако алергије ометају свакодневни живот, посао или односе са другим људима, позовите доктора и разговарајте о томе шта можете да урадите.

9. Умор

Алергије могу смањити ниво енергије. Не само што отежавају спавање, већ оптерећују имуни систем и полако доводе до осећаја исцрпљености читавог организма. Лекови који се користе додатно изазивају поспаност, па би се требало консултовати са лекаром или фармацеутом и пронаћи неки од новијих производи који немају тај ефекат.

10. Депресија

Уколико се почетком пролећа осетите тужно, без неког видљивох разлога, понекад је узрок алергија. Научници истражују везе између алергија, промена расположења и депресије. Иако се још увек не може доказати да су потпуно криве алергије за осећај туге и безвољности, требало би нагласити свом лекару ако се осећате лоше.

 

 

image
VV inauguration
banner