Магазин

Трикови за лакше одлагање зимске гардеробе

Иако је тек почело пролеће, већ се можемо припремити за топлу сезону и одложити зимску гардеробу и обућу. Како поједноставити сезонско чишћење ормарa, а такође и продужити живот омиљеној одећи?
Трикови за лакше одлагање зимске гардеробе© pexels/Julia M Cameron

Када дође време за пролећно спремање ормара, држите се једноставних правила како бисте направили места за летњу гардеробу. 

1. Кутије

За почетак су вам потребне кутије које могу бити од различитих материјала, а најчешће су од пластике или картона. Материјал од кога ће бити, можете бирати према својим афинитетима. Најбоље су пластичне, јер могу спречити оштећења гардеробе водом и друге непредвиђене околности.

A пре него што наручите ове контејнере за складиштење одеће, одлучите где ћете их поставити: на дно ормара, испод кревета или у посебне деловима гардеробера? У зависности од тога на које место ћете их ставити, зависи и њихова величина и врста. Ови контејнери су најбољи за паковање шалова, рукавица, џемпера и јакни - након што сте их однели на хемијско чишћење или опрали у машини и одложили до наредне године.

У кутију са трикотажном одећом неће бити сувишно ако ставите ароматичну кесицу лаванде или сапун како су то чиниле наше баке. Не препоручујемо да у ове кутије ставите јакне, јер ће се изгужвати и највероватније изгубити облик. Додатни савет - уколико су кутије непрозирне обавезно искористите налепницу да напишете шта се у њима налази.

2. Деликатне ствари, оне које се само ручно перу

Пре него што склоните плетене ствари и одложите их на сигурно место за следећу годину, потребно је опрати их, јер флеке и мириси привлаче мољце. Пронађите деликатан производ за прање плетених ствари, најбоље онај без мириса. Када их пакујете за наредну сезону, било би корисно имати бочицу есенцијалних уља еукалиптуса или лаванде, коју ћете сместити са овом гардеробом, како би отерали инсекте.

3. Калупи за обућу

Ципеле треба склонити и спаковати са калупом за обућу, која ће чувати њихов облик. Они ће исправити пукотине које су се формирале на кожним чизмама током зимске сезоне. Обични згужвани папир или пластични улошци ће такође помоћи, али за омиљени пар би било добро купити држаче направљене од кедра, који ће савршено упити влагу и намирисати ципеле изнутра.

4. Кедар куглице

Мољца у гардероби нико не жели! Управо ће куглице од кедра, одбити досадне инсекте. Ове куглице нису токсичне и лепо миришу, а природна су алтернатива другим препаратима против мољаца, који су често штетни за кућне љубимце.

5. Навлаке за одећу 

Капут не би требало да буде пресавијен, већ уредно окачен на вешалицама и у посебном паковању који ће му омогућити да "дише". У џеп капута не заборавите да ставите кедар или неке друге ароматичне куглице.

6. Кесе за вакумирање

Обратите пажњу на њихову величину, јер вам требају оне које ће моћи да се уклопе у ваш празан простор, који сте оставили за складиштење ствари. Добра идеја је искористити и празан кофер, који нећете користити за путовање овог лета, јер је он одлично место за одлагање вакум кеса са зимском гардеробом. 

image