Магазин

Хеклање и плетење су велики модни тренд међу младима

Ручни рад се данас не сматра само "старинским занатом" - на хиљаде младих уметника и љубитеља моде објављују своје хеклане и плетене пројекте на друштвеним мрежама. Од џемпера и капа до аксесоара различитих стилова и боја, ручни рад постаје нови симбол стила.
Хеклање и плетење су велики модни тренд међу младима© freepik/azerbaijan_stockers

Тренд је почео да се развија током карантина, када су људи широм света проводили много времена у својим кућама. Многи су тражили различите начине да искористе вишак времена и одлучили да развијају нове хобије. Један од најпопуларнијих, који се почео појављивати скоро свуда на креативним странама интернета, је хеклање и плетење. Хештегови наведених техника данас заједно имају преко три милијарде прегледа на ТикТоку и на десетине милиона објава на Инстаграму.

На почетку су се на мрежама највише могли видети класични стилови плетених или хекланих џемпера, као и многи креатори који објашњавају различите технике ручног рада. Убрзо, они који су савладали коришћење игала су почели да постављају сопствене креације, које су биле инспирисане различитим трендовима или урађене према личном укусу.

Велика инспирација за плетене и хеклане комаде је мода 2000-тих година, која је имала највећи повратак након пандемије. Људи су желели да поново носе јарке боје, различите материјале, занимљиве комаде и упадљиву шминку. Генерација Зед је почела да комбинује два тренда, тако да је хеклана/плетена одећа добила свеж и савремен изглед. Сечени џемпери, рукави, мини-сукње, торбице, накит и различити вунени аксесоари су постали хит на друштвеним мрежама, па самим тим и у модном свету. Многи креатори користе упадљиве комбинације боја и облика, као што је розе фантомка или ручно рађени корсет.

Тренд има неколико позитивних страна. Прва је одржавање и схватање важности ручног рада. Савремено, убрзано доба често не оставља довољно времена за такав хоби, који захтева много времена и стрпљења. Ипак, млади људи су осетили потребу за повезивањем са традиционалним техникама, што може бити веома добар знак за будућност моде. Упркос дигитализацији многих креативних индустрија, коришћење сопственог талента и вештина се још увек вреднује.

Друга позитивна страна је еколошка одрживост. Купити материјале по избору који ће дуго трајати, и правити јединствен комад својим рукама, може смањити жељу за "брзом куповином" одеће. Купљена гардероба, поготово када је лошијег квалитета, се брзо мора заменити новом, па се цикус бацања одеће и поновне куповине само наставља.

Носити комаде који су оригинални, еколошки одрживи и уједно помажу у очувању ручног рада је добар знак за будућност моде, поготово јер млади креативци желе да сачувају традицију, али на урбан начин. Осим модних креација, велику популарност имају и ручно исплетене фигурице, вунени омоти за књиге или накит и привесци са животињским мотивима.

image