Магазин

Правилно одржавање накита- чишћење злата, сребра и бисера

Како би омиљени аксесоари увек изгледали беспрекорно и ново, правилно ношење и рутина у вези неге су неопходни. Сваки тип накита захтева посебну врсту одржавања и уз пажљиво чишћење може потрајати деценијама.
Правилно одржавање накита- чишћење злата, сребра и бисера© Pexels/Kampus Production

Накит је последњи корак дотеривања. Требало би да се ставља након наношења креме за тело/лице, парфема, шминке, спреја за косу и других препарата, јер одређене хемикалије које се налазе у њима могу га оштетити или направити флеке. Након повратка у кућу, најбоље је одмах скинути сав накит и вратити га на своје место.

Иако се многи купају са својим омиљеним огрлицама, минђушама или наруквицама (поготово оне које се годинама "не мењају"), увек је боље скинути сав накит са себе пред контакт с водом. Прање руку, туширање или пливање, могу временом оштетити чак и оне комаде који нису испрва деловали толико осетљиви. Свака вода има другачији хемијски састав (од оне са чесме до морске воде) који може лоше утицати на изглед комада.

Поједини материјали, као што је светлије драго камење, требало би скривати од прејаког сунца, јер могу избледети и изгубити своју боју. Требало би и скинути сав накит ако је просторија превише топла (купатило, сауна). Током врелих летњих дана добро је повремено обрисати површину накита папирном марамицом, како зној не би дошао у контакт с металом.

Адекватно чишћење се може одредити према типу накита. За златне или позлаћене комаде не би требало користити превише агресивне методе чишћења. Довољно је потопити их у млаку воду помешану са неколико капљица детерџента и нежно брисати меканом крпом или четкицом за зубе. Позлаћен накит би требало чешће и пажљивије чистити, јер није отпоран као чисто злато.

Многи јувелири сматрају да ће сребро бити у бољем стању ако се чешће носи (не чува на влажним, затвореним местима). Добро је набавити посебне препарате за чишћење сребра, јер често може доћи до промене боје, без обзира на пажљиво ношење. Постоје одређене крпе и течности за чишћење сребра, а многи верују да се сребро може добро очистити пастом за зубе, која се може нанети прстима или четкицом.

Нерђајући челик се може очистити пастом направљеном од воде и соде бикарбоне или само коришћењем сапуна и млаке/топле воде. У случају да накит има и драго камење, онда је боље истражити најбољу методу чишћења према камену и користити нежну четкицу.

Бисери су веома осетљиви и чак само дувански дим или прскање парфема близу њих може довести до промене боје. Стручњаци саветују да се бисери не потапају у воду, већ је довољно нежно обрисати их влажном крпом и уклонити прљавштину. Потапање у воду може оштетити и ланац бисерне огрлице, тако да је важно проверити да ли је накит поптуно сув након чишћења. Добро је посетити стручњака једном годишње, како би проверио стање бисера. Професионалнци сматрају да свака добра бисерна огрлица мора имати мали чвор између сваког бисера, како би се заштитили у случају да нит пукне.

Дијаманти јесу веома издржљиви, али и даље могу привући прљавштину. Може се користити вода са нежним сапуном или посебно средство за чишћење дијаманата. Након потапања накита у мешавину и нежног рибања предње и задње стране, довољно је осушити накит меканом тканином. 

С обзиром да постоји много различитих врсти драгог камења, добро је истражити правилно неговање према типу накита. На пример, поједини светли кристали не би требало да буду изложени сунцу, јер могу да избледе, а постоји и камење које може бити токсично када дође у контакт с водом. Најбоље је питати продавца за савет о правилном одржавању.

 

image