Магазин

Ручни сат - од бојног поља до престижног модног детаља

Иако је првенствено био део женског модног стила, током рата се показао практичним. Војницима у Првом светском рату је било лакше да носе ручни сат и брзо окрећу зглоб да виде време. Од тада је модни детаљ, који може достићи вредност од неколико милиона долара.
Ручни сат - од бојног поља до престижног модног детаља© freepik/lookstudio

Ручни сат, каквог га данас познајемо, није био популаран нити се редовно виђао, већ је женска мода била та која је популаризовала његово ношење.

Током 19. века они су били причвршћени за траке или ланчиће, дајући им женственост и чинећи да изгледају као накит. Први ручни сат направљен је за једну мађарску грофицу 1868. године, наводи се у Гинисовој књизи рекорда.

Историчари кажу да је идеја о везивању малих сатова на зглобове војника вероватно зачета током Бурског рата или можда у немачкој морнарици непосредно пре, а постоје неки историјски извештаји о томе да је Наполеон био фрустриран тиме што је морао стално да отвара џепни сат током битке. Већина историчара се ипак слаже да је Први светски рат обезбедио његово место, како у војној историји, тако и у мушком накиту.

Култни "Тенк", који је 1917. године креирао оснивач ове компаније "Картије", инспирисан је тенковима које је видео на западном фронту као војник. После вишеструких варијација, овај часовник је сада доступан у чак 41 моделу, са комбинацијама жутог злата, белог злата, ружичастог злата и челика, по ценама од око 1.900 долара.

"Тенк", са својим одмах препознатљивим правоугаоним кућиштем и римским бројевима, био је омиљен међу славним личностима, укључујући Грету Гарбо, Џона Ф. Кенедија (који је купио један за своју невесту са угравираним "За Џеки. Воли те Џек.") и принцезу Дијану.

Отприлике у време када је компанија "Картије" правила своје прве примерке, војно тржиште је узимало маха. Реклама компаније "Омега", из 1902. године, приказивала је ручни сат који је носио британски артиљеријски официр, описујући га као "неопходан део војне опреме".

Како се развило копнено ратовање раног 20. века, развила се и употреба такозваних рововских сатова са готово идентичним емајлираним бројчаницима, широким белим бројевима на црној позадини и казаљком за време.

За то време, преко океана, компанија "Хамилтон Воч", основана 1892. године у Пенсилванији, почела је са радом. Првобитно позната по прецизним џепним сатовима који су се користили за одређивање времена на железничким станицама широм САД, постао је званични добављач у времену када је ваздухопловство било у повоју. Произведен у више од милион примерака током и непосредно после рата, овај примерак је постао статусни симбол који говори о префињености. Нови војни херој имао је наочаре, кожну јакну, дугачки шал и Хамилтон сат. 

Данас се употреба часовника свела на модни детаљ, а постоје правила како се носи:

  • Увек се носи на недоминантној руци

Иако постоје различита тумачења због чега је то тако, ипак је практичност пресудила јер је мање вероватно да ће вам сметати или бити оштећен ако га носите на руци са којом не пишете или не радите већину послова. На пример, ако сте леворуки, требало би да га носите на десном зглобу.

  • Поставите га изнад кости ручног зглоба

Сат се обично носи непосредно изнад зглобне кости, некада ће вам мало вирети испод рукава кошуље или џемпера. Постоје особе које га окрећу на унутрашњу страну руке, па се тако може заштити лице сата које склоно огреботинама.

  • Увек правилно подесити каиш

Ручни сатови не би требало да се померају на руци, да "шетају", али не би требало ни да вас чврсто стежу.

  • Ширина зглоба одређује величину производа, јер не би требало да изгледају ни гломазно ни минијатурно
  • Накит, који носите уз сат, требало би да се налази изнад њега

Најскупљи сат на свету (Graff Diamonds Hallucination), продат је на аукцији за 55 милиона долара. 

image
VV inauguration
banner