Магазин

"Сендвич" генерација - миленијалци "разапети" између родитеља и деце

У узрасту од 40 година, па све до 65 на људима је озбиљан задатак – са једне стране је нега родитеља који због старости захтевају све више пажње, док је са друге стране брига о деци која још увек нису стасала и којима подршка родитеља неизмерно значи. Последњих година, старосна граница спустила се ниже, па су сада на "удару" миленијалци, и то већином - жене. Ко су "сендвичи", како се постаје један (или једна) од њих и са каквим се проблемима сусрећу?
"Сендвич" генерација - миленијалци "разапети" између родитеља и деце© Canva / Georgijevic, Billion Photos

Баш као и у сендвичу, припадници "сендвич" генерације налазе се укљештени" између две половине лепиње - родитеља, који су горња половина, и деце, која су доња. Отуд и сам термин, који је први пут употребљен је 1981. године, када је социјална радница Дороти Милер описала мушкарце и жене средњих година који су растрзани између "два света" - родитеља чије су потребе услед старости све веће, и деце која тек улазе у свет одраслих, проширују породицу и боре се да изграде каријеру и чије су потребе једнако важне. На "сендвичима" је важан задатак, да све функционише "као по лоју", да никоме не фале ни лекови, ни храна, и да су сви емотивно и финансијски збринути.

Шта је условило су појаву "сендвич" генерација

Генерација "сендвич" настала је као последица демографских промена: не само да се просечни животни век у последњих 70 година продужио за 23 године, већ су тиме условљене и друге демографске промене, попут каснијег уласка у брак и заснивања породице, али и одвајања деце и започињања самосталног живота. Ситуацију додатно отежавају и ниске стопе наталитета: раније је готово у свакој породици било макар двоје или троје деце, док је сада ситуација другачија, па све обавезе падају на једино дете у породици.

Ову појаву прокоментарисала је и Лариса Суркова, доктор наука из области психологије: "За многе је ово комфорно стање - постоје људи који сматрају да је њихова срећа у томе да помажу и родитељима и деци, а осећај да су им потребни их храни. Али, постоје и они које овакво стање ствари оптерећује, а "сендвичи" постају таоци околности на уштрб сопствених потреба и приватног живота. Као последица јављају се усамљеност, измученост, па и депресија".

Врсте "сендвича"

Класични "сендвич" који смо споменули на самом почетку (који се састоји од два дела лепињице и средине) није једина врста, па тако постоје још два слична (а различита) термина:

"Клуб сендвич" - људи у узрасту од 50 до 60 година који су "разапети" између родитеља, своје одрасле деле и унука, или људи између 30 и 40 година који брину о малој деци, родитељима и бакама и декама,

"Отворени сендвич" - сви они који воде рачуна само о горњој половини лепињице, односно родитељима.

Са каквим проблемима се сусрећу "сендвичи"

Термин "сендвич синдром" карактеришу бројни проблеми који се тичу менталног здравља, финансија, али и физичког здравља, при чему "сендвичи" често:

  • Пате од анксиозности и депресије због недостатка слободног времена и повишеног стреса
  • Имају суицидалне мисли
  • Због количине обавеза око родитеља и деце своју каријеру стављају на друго место, што их чини незадовољним
  • Имају проблеме са сном и општим здрављем услед исцрпљености, те су подложнији хроничним и аутоимуним обољењима

Управо из ових разлога важно је пре свега на прво место ставити себе, па тек онда остале чланове породице, пријатеље и посао, а своје слободно време посветити личном развоју, хобијима или некој активности која причињава задовољство. Као у авиону -  стјуардесе увек унапред упозоравају да маску у сваком случају треба прво ставити на себе, а тек онда да се помаже другима. У том случају, шансе да се помогне породици и вољенима значајно ће се повећати. 

image