Магазин

Да ли је синдром "мождане маглe" разлог за бригу

Проблеми са памћењем, лоша концентрација, осећај збуњености, као и потешкоће са фокусирањем на задатке, само су неки од симптома који указују на синдром "можданe магле", са којом се све више људи сусреће
Да ли је синдром "мождане маглe" разлог за бригу© unsplash.com / Uday Mittal

Иако звучи застрашујуће, "мождана магла" није обољење, већ се једноставно може описати као стање менталног умора, које могу проузроковати одређена стања или ситуације са којима се скоро свакодневно сусрећемо. За разлику од медицинских стања, у чијем третману је најчешће неопходна стручна помоћ, стање „мождане магле“ може се једноставно решити - отклањањем самог узрока.

Један од узрочника "мождане магле" представља хроничан стрес. Према статистичким подацима прикупљеним од стране Америчког института стреса (American Institute of Stress), чак 33 процената људи пријавило је да се бори са екстремним стресом, док се код 77 процената, јављају последице по физичко, односно ментално здравље услед количине стреса. Овакви подаци не изненађују, као ни чињеница да је стрес свакако један од главних окидача за већину болести или стања данашњице, и главни "кривац" што се осећамо исцрпљено и имамо проблеме са концентрацијом и продуктивношћу.

Недостатак сна, али и неквалитетан сан уско су повезани са нивоом стреса са којим се суочавамо. Истраживања су показала да 48 процената испитаника који су под стресом имају проблема са сном, а као последица могу се јавити како физички умор, тако и мождани, који се манифестује управо "магловитошћу" и смањеном концентрацијом.

Промене на хормоналном нивоу сврставају се међу главне окидаче овог стања, а међусобно су повезане и са нивоом стреса, и са недостатком сна. Ниво хормона естрогена и прогестерона директно се доводе у везу са стањем можданог замора, који за последицу има како проблеме са памћењем и лошом концентрацијом, тако и друге симптоме "мождане магле", попут честих промена расположења, менталне одсутности и главобоља.

Поједина здравствена стања, попут упалних процеса, вирусних инфекција, дијабетеса, анемије, повишеног крвног притиска или мигрена такође се доводе у везу са "можданом маглом". У стањима ослабљеног имуног система, који могу проузроковати нека од поменутих стања, мозак једноставно доживи премор, при чему се његов рад успори - управо тај доживљај и јесте "мождана магла".

У борби са овим стањем, поред самог отклањања узрочника, савезници могу бити и поједине намирнице и суплементи. У исхрану уврстите намирнице које садрже Омега - 3 масне киселине (туњевина и лосос одличан су избор), као и витамине А, Б и Ц, као и суплементе на бази гинко билобе и женшена, који ће поспешити когнитивне функције и редуковати симптоме хормоналног дисбаланса.

image